“Er Srbija” spremna za let

Izvor: BKTV News, 31.Jul.2013, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Er Srbija” spremna za let

Srbija neće formirati novu nacionalnu aviokompaniju. Dakle, “Jat ervejz” neće bankrotirati, niti se kompanija gasi, već samo menja ime u “Er Srbija”, kaže za “Novosti” Siniša Mali, savetnik prvog potpredsednika Vlade Srbije, koji je operativno vodio pregovore sa “Etihadom”, budućim suvlasnikom “Jata”. To znači da će srpski avioprevoznik nastaviti da koristi sve slotove, koje ima na međunarodnim aerodromima. Odmah >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << po potpisivanju sporazuma o strateškom partnerstvu, koje je zakazano za četvrtak, “Etihad” preuzima upravljanje kompanijom, a generalni direktor biće definitivno Dane Kondić, poreklom Srbin, rođen u Australiji, trenutno zaposlen u “Etihadu”. Prema strateškom planu, u naredne tri godine Srbija i “Etihad” uložiće u zajedničku aviokompaniju po 100 miliona dolara.
Prva dva “Erbasova” aviona, koji se uzimaju na lizing i za nekoliko nedelja ulaze u saobraćaj nosiće novi brend – “Er Srbija”, a dok letilice ne stignu biće završena kompletna papirologija oko promene naziva kompanije. U početku će “erbasove” voziti posade “Etihada” dok se naši piloti ne obuče za novi tip letilice. Još osam “erbasova” na lizing sleteće do kraja godine. Država preuzima dugovanja “Jata”, a njena obaveza je još i socijalni program. Za višak zaposlenih iz budžeta će biti izdvojeno 300 evra po godini radnog staža. Koliko će radnika morati da napusti kompaniju, kako kaže Siniša Mali, u ovom trenutku još nije poznato. Naime, projektni timovi “Etihada” i “Jata” prvo treba da definišu novu organizacionu strukturu i tek nakon toga znaće se prekobrojni. Ono što je sigurno, viška među pilotima nema, čak će biti manjka, jer je dogovoreno otvaranje još 14 linija. Viška će biti u administraciji, ali kako ističe Mali, niko neće biti ostavljen na ulici.
- Srbija sa 51 odsto ostaje većinski vlasnik nacionalne aviokompanije – kaže Mali. – Već 13 godina država pokušava da reši pitanje “Jata” i zakucala je na mnoga vrata, ali uspeha nije bilo. “Etihad” je ozbiljna kompanija, u samom svetskom vrhu, i ovo je za Srbiju veliki posao, koji će od njene nacionalne aviokompanije napraviti istinskog lidera u regionu. U roku od dve nedelje po potpisivanju ugovora “Etihad” će uplatiti 40 miliona dolara kao zajam, kako bi kompanija stala na noge. Taj zajam kasnije će biti konvertovan u vlasnički kapital “Etihada”. Srbija će svoju obavezu od 100 miliona dolara kao suvlasnik “Jata” izmiriti u naredne tri godine iz budžeta, iz istog izvora iz kojeg je i do sada pomagala svoju aviokompaniju. Dinamika ulaganja Srbije i “Etihada” je već dogovorena.
Kako navodi savetnik prvog potpredsednika Vlade, sa “Etihadom” će biti potpisana četiri glavna ugovora. Sa “Jat ervejzom” u partnerstvo idu i ćerke firme “Jat ketering” i “Suport”. U te firme u naredne tri godine “Etihad” i Srbija “bratski” će uložiti, bar je takav načelni plan, po 20 miliona dolara. Takođe, “Er Srbija” će imati svoje linijsko održavanje aviona. Od beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” zakupiće jedan terminal (najverovatnije Terminal 1 za koji su neophodna ulaganja) ili deo Terminala 2 koji će biti brendiran i služiće samo za potrebe “Er Srbije” kao što sve nacionalne aviokompanije imaju na aerodromima u svojoj zemlji. Odmah po potpisivanju sporazuma o strateškom partnerstvu kreće se u pregovore sa “Erbasom” oko aktiviranja ugovora o kupovini aviona iz 1998. godine, ali sada po znatno povoljnijim uslovima jer je “Etihad” jedan od najvećih klijenata proizvođača aviona iz Tuluza.
Naravno, svaki mogući detalj definisan je sporazumom o strateškom partnerstvu pa i raskid ugovora. Ukoliko ga bude želela Srbija moraće od “Etihada” da otkupi 49 odsto akcija.
TRI POTPISA
Tri su potpisnika sporazuma o strateškom partnerstvu sa “Etihadom”. U ime “Etihada” sporazum će u četvrtak potpisati Džejms Hogan, predsednik nacionalne aviokompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata. Skupština “Jat ervejza” u utorak je ovlastila v. d. generalnog direktora Velibora Vukašinovića, da u ime srpske nacionalne aviokompanije potpiše dokument, a u sredu će na sednici Vlade Srbije to ovlašćenje u ime države dobiti Aleksandar Vučić.
Izvor: Novosti
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.