Izvor: Glas javnosti, 07.Okt.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomija - ukratko...

STRATEGIJA ZA „JAT

BEOGRAD - Strategija daljeg razvoja „Jat ervejza“ biće završena do 23. oktobra, najavljeno je juče iz vlade, koja je izrazila rešenost da podrži kompaniju u naporima da u kratkom vremenskom periodu utvrdi optimalne mere za nesmetano funkcionisanje, prenosi Tanjug. Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, potpredsednik i ministar ekonomije Mlađan Dinkić i ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić sastali su se juče sa rukovodstvom „Jata“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i formirali radnu grupu koju čine predstavnici kabineta premijera, resornih ministarstava i samog „Jata“, sa zadatkom da utvrdi strategiju daljeg poslovanja.

Od tendera za „Jat ervejz“ odustalo se zbog finansijske krize u svetu i nepovoljne situacije u svetskom avio-saobraćaju, a od „Jata“ se očekuje da nastavi započeti proces restrukturiranja, reorganizacije i smanjenje troškova poslovanja, saopšteno je iz vlade. Tendersku dokumentaciju za privatizaciju „Jata“ nije otkupila nijedna kompanija.

PROTEST IKL

BEOGRAD - Udruženje malih akcionara preduzeća „Industrija kotrljajućih ležajeva“ (IKL) danas će u Beogradu organizovati protest ispred Vlade Srbije zbog odbijanja Višeg trgovinskog suda da poništi ugovor o prodaji imovine tog preduzeća u Knez Danilovoj ulici, izjavila je Tanjugu zastupnik akcionara Stana Rondović. Viši trgovinski sud u Beogradu obustavio je početkom septembra postupak koji su još pre dve godine akcionari IKL-a poveli zbog održavanja nelegitimne Skupštine akcionara tog preduzeća.

Sud je obustavio postupak sa obrazloženjem da rešenje tog spora zavisi od odluke suda po drugom sporu koji su akcionari poveli za poništenje ugovora o prodaji placaz.

TENDER ZA „RAD“

BEOGRAD - Agencija za privatizaciju Srbije objavila je tender za prodaju 70 odsto kapitala građevinske kompanije „Rad holding“ iz Beograda. Pravo učešća na tenderu imaju građevinske kompanije koje se najmanje poslednje tri godine bave niskogradnjom uz poslovni prihod od bar 10 miliona evra u 2007. godini. Ponude mogu da dostave i finansijski investitori sa poslovnom aktivom većom od 15 miliona evra, koji postoje najmanje tri godine, kao i konzorcijumi u kojima jedan od ponuđača ispunjava navedene uslove. Rok za dostavljanje ponuda je 28. novembar, navodi Agencija za privatizaciju i dodaje da su ponuđači pored otkupa tenderske dokumentacije dužni i da dostave licitacionu garanciju od 100.000 evra.

„Rad holding“ zapošljava 307 radnika, a poseduje i veliku licencu za građenje objekata. Ova firma je 2007. zabeležila gubitak od 160 miliona dinara, 2,8 puta veći nego u 2006. Ukupni poslovni prihodi iznosili su 810 miliona dinara, a rashodi oko 970 miliona dinara.

NAFTA ISPOD 90 DOLARA

NJUJORK - Cena nafte je juče, na indikativnoj berzi u NJujorku, skliznula ispod 90 dolara za barel zbog povećane zabrinutosti da će sve dublja svetska finansijska kriza ubrzati slabljenje globalne privrede i umanjiti tražnju osnovne energetske sirovine. Američka laka sirova nafta za isporuku u novembru pojeftinila je 4,69 dolara, na 89,19 dolara po barelu, u elektronskom trgovanju na robnoj berzi u NJujorku. Ovo pojeftinjenje moglo bi da snizi cene i na našim pumpama, jer se do juče nisu stekli uslovi za to. Nafta je do petka pojeftinila više od jedan odsto, što je nedovoljno jer je potrebno više od 1,5 odsto. Ministarstvo energetike će sutra uraditi presek cena u poslednjih 15 dana i tada će se znati hoće li biti nekih promena. Cena nafte je „potonula“ bezmalo 40 odsto od 11. jula, kada je bila na istorijskom maksimumu od 147,27 dolara za barel.     nV. S.

HIPO ALPE ADRIJA I UNIKREDIT BANKA STABILNE

BEOGRAD - Hipo Alpe Adrija banka iz Srbije saopštila je da nema nikakve veze sa nemačkom hipotekarnom bankom Hipo ril estejt bank, koja se nalazi pred finansijskim slomom. Kako se navodi u saopštenju, sigurnost uloga i poslovanja klijenata Hipo Alpe Adrija banke iz Beograda u potpunosti je zagarantovana. U saopštenju se dodaje da je Hipo Alpe Adrija banka iz Beograda deo Hipo grupa Alpe Adrija finansijske grupacije sa sedištem u Klagenfurtu u Austriji. Vlasnici Hipo grupe Alpe Adrija su Bajern LB sa 51,3 odsto, Grave grupa sa 26,45 odsto, država Koruška 16,04 odsto i Udruženje zaposlenih Hipo Alpe Adrija 0,02 odsto. Napominje se da na austrijskom i nemačkom finansijskom tržištu posluje mnoštvo banaka koje u svom nazivu imaju reč ili prefiks „hipo“, a koje nisu ni vlasnički ni finansijski povezane sa Hipo grupom Alpe Adrija iz Klagenfurta.

Novac klijenata Unikredit banke je bezbedan, saopštilo je juče rukovodstvo ove finansijske institucije.

PRODAJE SE „DRAGAN MARKOVIĆ“

BEOGRAD - Agencija za privatizaciju Srbije objavila je tender za prodaju 100 odsto kapitala preduzeća „Dragan Marković“ iz Obrenovca, koje je u restrukturiranju. Pravo učešća na tenderu imaju kompanije koje se bave proizvodnjom i prodajom poljoprivrednih proizvoda najmanje u poslednje tri godine, čiji je prihod u prošloj godini bio veći od devet miliona evra. Zainteresovani kupci mogu do 14. novembra da dostave zahtev za otkup tenderske dokumentacije, a 28. novembar je rok za slanje obavezujućih ponuda, uz garanciju od 300.000 evra. Poljoprivredno dobro „Dragan Marković“ bilo je prodato 2003. godine konzorcijumu firmi „Midlands risorsu“, „Nicko agraru“ i „Astra simitu“ za 82 miliona dinara, ali je ugovor raskinut posle štrajka zaposlenih zbog toga što kupac nije ispunjavao ugovorene obaveze. Tada je preduzeće zapošljavalo više od 500 radnika, ali je krajem prošle godine taj broj prepolovljen, a gubici su bili 129 miliona dinara.

ILIJA ŠETKU NOVI DIREKTOR „APATINSKE PIVARE“

BEOGRAD - Novi generalni direktor „Apatinske pivare“ je Ilija Šetku, saopštila je ta kompanija. Šetku je prvi generalni direktor iz Srbije na čelu „Apatinske pivare“ posle Radeta Svilara. Od privatizacije 2003. godine vlasnik „Apatinske pivare“ je multinacionalna kompanija „Inbev“. Ova firma imala je u prošloj godini profit koji premašuje milijardu dinara, što je šest puta više nego u 2006. godini, objavila je ta kompanija. Rast je ostvaren zahvaljujući značajnom smanjenju troškova poslovanja i povećanju prodaje u 2007. godini.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.