Donirane ovce za narodnu kuhinju

Izvor: B92, 20.Nov.2010, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donirane ovce za narodnu kuhinju

Smederevo -- U okviru akcije "Hrana za sve", "Jat ervejz" donirao je stado ovaca za proizvodnju hrane za narodnu kuhinju u Smederevu.

"Jat ervejz" je, posredstvom Fonda B92, poklonio 64 ovce Crvenom krstu Smedereva.

Ovce su danas bezbedno prevezene sa aerodroma u Vršcu do seoskog domaćinstva Stevanović koje je ustupilo prostor veličine 300 kvadratnih metara za njihov smeštaj.

Ovo stado biće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << priključeno programu namenske proizvodnje hrane za potrebe korisnika Narodne kuhinje u Smederevu koji tamošnji Crveni krst sprovodi već treću godinu, kaže sekretar te organizacije Tomislav Živanović.

"Mi smo tim projektom predvideli da Crveni krst kao organizacija uzme aktivno učešće u zbrinjavanju tih korisnika koji nemaju hrane preko cele godine. Jednostavno, vi znate da se narodne kuhinje oslanjaju na donatore, na Vladu Republike Srbije, na mnoge ljude dobre volje”, podseća on.

Ovce su bezbedno prevezene iz Vršca do Mihajlovca (B92)

"Međutim, mi smo smatrali da u Crvenom krstu treba da i mi damo svoje lično učešće, u tom smislu, zato što ćemo da radimo neke projekte gde bismo mi proizvodili hranu i tu hranu koju proizvedemo bukvalno bismo upotrebili za ishranu naših korisnika”, navodi Živanović.

Ova akcija predstavlja primer kako se neiskorišćeni poljoprivredni potencijali mogu uposliti u formi socijalnog preduzetništva na dobrobit najugroženijih.

Ove ovce su do danas slobodno šetale poljanama oko vršačkog aerodroma, dok je domaćinstvo u Mihajlovcu bilo ugašeno nakon smrti njegovih vlasnika.

Kada se postavilo pitanje smeštaja ovaca, Živoslava Lazić, naslednica domaćinstva i predsednica Crvenog krsta Smederevo, odlučila je da ustupi deo svog imanja, koje je ova opštinska organizacija potom očistila i preuredila za novu namenu.

U akciji za pomoć najsiromašnijim građanima Srbije do sada je prikupljeno ili posredovano u obezbeđivanju hrane za narodne kuhinje u vrednosti od gotovo milion i po evra.

Međutim, ovo je do sada najveća donacija koja nema karakter jednokratne pomoći zato što je usmerena na podršku održivosti narodnih kuhinja i proizvodnju hrane za njihove potrebe, objašnjava direktor za korporativnu-društvenu odgovornost B92 Gordan Paunović.

"Fond B92 je bio posrednik između 'Jata’ i Crvenog krsta Smederevo u nalaženju, odnosno udomljavanju ove 64 ovce koje su danas završile u selu Mihajlovac, u blizini Smederevske Palanke”, kaže on.

"Na ovaj način je naša akcija 'Hrana za sve’, koja je već ušla u drugu godinu svog postojanja, do sada distribuirala hranu u vrednosti od skoro milion i po evra i ulazi u jednu novu fazu u kojoj razmišljamo koji je to najbolji način da se dugoročno reši pitanje snabdevanja narodnih kuhinja u Srbiji”, objašnjava Paunović.

"Po našem mišljenju, to je kreiranje proizvodnje, ovakvih sistema namenjenih snabdevanju narodnih kuhinja, njihovih potreba”, ocenjuje on.

S obzirom na zvaničnu statistiku, po kojoj u Srbiji ispod praga siromaštva živi 700.000 građana i veliki broj potencijalnih korisnika javnih kuhinja, sasvim je sigurno da će u narednom periodu biti potrebno naći nove i efikasnije modele za njihovo stabilno i neprekinuto funkcionisanje.

Namenska proizvodnja povrća, žitarica, voća i mesa, u formi socijalnog preduzetništva, predstavlja jedan od mogućih puteva za dugoročno rešenje, ali je za sada jedino Crveni krst Smedereva uspeo da sprovede u delo ovu ideju, obezbeđujuci trećinu potreba iz sopstvene proizvodnje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.