Đelić: Aeroflot zainteresovan

Izvor: B92, 07.Jun.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Aeroflot zainteresovan

Sankt Petersburg -- Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je da je direktor "Aeroflota" Valerij Okulov potvrdio interes ruskog avioprevoznika za učešće u privatizaciji "Jat ervejza".

Đelić je smatra da je važno da se jedna kompanija poput ruskog "Aeroflota" i dalje interesuje za investiranje u "Jat ervejz", jer "moramo biti svesni činjenice da se situacija na tržištu aerotransporta dosta pogoršala, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog povećanja cene kerozina s jedne strane, i nešto teže ekonomske situacije u svetu, s druge strane".

Đelić je sagovornika informisao o aktivnostima koje su usledile posle njihovog poslednjeg susreta na investicionom forumu u Sočiju u oktobru prošle godine i naročito o rešenju problema vlasništva nad platformom u Surčinu na aerodromu "Nikola Tesla" i o rešenju odnosa između "Jat ervejza" s jedne strane i Aerodroma i "Jat tehnike", s druge strane.

Prema Đelićevim rečima, važno je što je "Aeroflot" objektivno zainteresovan da razvije Beograd kao regionalni centar aerotransporta i da je, kao kompanija koja je imala profit od 350 miliona dolara prošle godine, u stanju da finansira razvoj naše kompanije, čime se predstavlja kao važan i potencijalno ozbiljan kandidat za strateško partnerstvo sa Jatom.

"U tom smislu to je bilo pozitivno, jer smo veoma otvoreno govorili i o nekim drugim pitanjima - bilo je dosta spekulacija u našoj javnosti oko toga da li bi u paketu sa Jatom mogao da bude prodat i Aerodrom. Jasno sam rekao da to nije predmet transakcije, da Srbija neće privatizovati većinski deo kapitala našeg aerodroma u godinama koje dolaze", rekao je Đelić.

To su, prema njegovim rečima, ruski partneri, kako generalni direktor "Aeroflota", tako i ministar za saobraćaj Igor Levitin, "dobro shvatili".

"Problem je više bio sa naše strane, jer su davane različite izjave, i mi smo potvrdili državnu politiku u tom domenu", rekao je potpredsednik Vlade Srbije.

Ruska aviokompanija, rekao je Đelić, sačinila je biznis-plan na sedam godina "gde su investicije dosta jasno naznačene i naše ideje se dosta preklapaju, u smislu da su dosta realne - da Beograd treba da bude regionalni centar, da nova flota mora biti sastavljena pre svega od manjih aviona koji putuju velikom frekvencijom, a ne velikih aviona koji putuju niskom frekvencijom".

Vicepremijer je ukazao da su ovakvi kontakti na najvišem nivou najbolji, jer omogućavaju da se stvari razjasne i da je sagovornik imao "pitanja oko trenutne situacije i performansi Jata".

Tokom dosadašnjeg boravka u Sankt Peterburgu, gde delegacija Vlade Srbije učestvuje na 12. Međunarodnom ekonomskom forumu, dogovoreno je sa čelnicima "Gazproma" i "Gazpromnjefta", kao i "Aeroflota", da posete našu zemlju na reprezentativnom nivou sredinom juna, gde će biti razmotrena dodatna pitanja.

"S jedne strane imamo domen energetike i s druge domen aviotransporta, pa je važno da se ne gubi vreme i da se odmah po formiranju nove vlade dođe do rešenja tih važnih pitanja", rekao je Đelić.

U razgovoru sa generalnim direktorom "Aeroflota" učestvovali su i ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regioinalnog razvoja Jasna Matić i ambasador Srbije u Rusiji Stanimir Vukićević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.