Direktorat: Pilot ima dozvolu

Izvor: B92, 09.Nov.2011, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktorat: Pilot ima dozvolu

Beograd -- Direktorat civilnog vazduhoplovstva demantovao pisanje "Blica" da je pilot Predrag Premović pilotirao "Jatovim" boingom bez dozvole.

U saopštenju dostavljenom medijima taj direktorat navodi da pomenuti pilot poseduje važeću letačku dozvolu za boing 737-300, kao i da je ovlašćenje za letenje na tom tipu letelice stekao još 28. aprila 2006.

Direkcija napominje i da je kapetan Premović istu dozvolu i obnovio 08. juna 2011, a rok dozvoli ističe 5. juna 2012.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Pilot Saša Aćimović objašnjava da piloti mogu da lete ako obnove ovlašćenje koje važi godinu dana.

Iz saopštenja proizlazi i da je zapravo nesporazum oko dozvole za letenje boingom 737 300 nastao iz "nedostataka i propusta u dokumentaciji i procedurama u pogledu međukompanijske prelazne obuke, s obzirom da je kapetan Premović iz 'Aviogeneksa' prešao u 'Jat Ervejz'".

"Međutim, ti kompanijski propusti nemaju nikakve veze sa validnošću dozvole pomenutog kapetana", navedeno je u saopštenju Direktorata civilnog vazduhoplovstva, u kom je dodato i da ni u jednom trenutku nisu dovedeni u pitanje sigurnost i bezbednost vazdušnog saobraćaja.

Niko iz JAT-a i Direktorata danas nije hteo da stane pred kamere. Za razgovor nije bio raspoložen ni sam pilot Premović, za koga se nezvanično tvrdi da je prvi kapetan primljen u JAT, koji inače školuje svoje kadrove.

Nezadovoljni piloti koji su kontaktirali B92 tvrde da Premović ima političku podršku SPS-a i da je to razlog što je, po prestanku letenja, dobio funkciju savetnika za bezbednost generalnog direktora JAT-a.

Podsetimo, beogradski list "Blic" objavio je vest da je pilot Predrag Premović, zaposlen u "Jat ervejzu", pilotirao od aprila do septembra kao kapetan aviona B737-300 bez odgovarajuće dozvole.

Prema rešenju koje je potpisala inspekcija Direkcije za civilno vazduhoplovstvo, konstatovano je da Premović nema validnu dokumentaciju da bi mogao da bude kapetan aviona kojim je pilotirao, da ne postoje dokazi o sprovedenoj obuci i hitno su izdali nalog da se obustavi dalje letenje pilota Predraga Premovića.

Naime, u dosijeu pilota nije postojala validna dokumentacija koja bi potvrdila da je on zaista završio sve stručne pilotske škole i obuku koja je definisana pravilnicima za upravljanje avionom kojim je leteo. A najveća nepravilnost koja je konstatovana jeste da je on praktično pet meseci prevozio putnike "Jata" bez odgovarajuće dozvole.

"Blic", koji je imao uvid u "Aviogenksov" dokument o dozvolama koje poseduje pomenuti pilot, piše da iz njih proizlazi da je on imao dozvolu da leti avionom B737 200, ali ne i tipom B737 300, kojim je u "Jatu" pilotirao čitavih pet meseci, a u pitanju su dva različita aviona, koji zahtevaju različite obuke i kurseve.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.