Čarterom na jeftinije letovanje

Izvor: B92, 03.Maj.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čarterom na jeftinije letovanje

Beograd -- U pojedinim turističkim agencijama tvrde da bi aranžmani za letovanje bili upola jeftiniji ukoliko bi se stranim kompanijama odobrili čarter letovi iz Beograda.

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo odbila je da izda dozvole za turske i egipatske avio kompanije koje su želele da lete iz Beograda za Antaliju i Hurgadu, dok im je odobren zahev za letove iz Niša. Turiste koji iz Beograda budu leteli na more i ove godine prevoziće samo "Jat".

Svake >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine oko 200.000 srpskih turisita na letovanje odlaze avionom zbog čega su aranžmani koje su uplatili dosta skuplji.

Letovanje bi možda moglo da bude jeftinije ukoliko bi u Srbiji postojala konkurencija avio-prevoznika.

Međutim pravila, koja važe i u Evropi, nalažu da se za organizovanje čarter letova najpre konsultuje nacionalni avio prevoznik objašnjava Katarina Andrić-Milosavljević iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo.

"Ukoliko je neka kompanija iz matične zemlje zainteresovana za istu liniju, za istu destinaciju, onda se njoj daje prednost u odnosu na neku stranu kompaniju. Ukoliko zainteresovanih avio-kompanija nema, onda se dozvola, odnsno prednost daje toj stranoj avio-kompaniji”, navodi ona.

Vladimir Ognjenović, komercijalni direktor "Jata” kaže međutim da oni nisu dali pozitivno mišljenje na zahtev direktorata.

"Direktorat je uputio Jatu na mišljenje zahteve stranih kompanija. Mi se nismo saglasili da strane kompanije ove godine lete čarter saobraćaj, zato što smo mi spremni svojim kapacitetima da odgovorimo na sve zahteve”, kaže Ognjenović.

Zbog ovog pravila, Direkcija za civilno vazduhoplovstvo odbila je da izda dozvole turskim i egipatskim avio-kompanijama koje su iz Beograda želele da prevezu putnike u Antaliju i Hurgadu.

Međutim, dve turske avio-kompanije dobile su dozvolu da lete iz Niša za Antaliju, kaže Katarina Andrić-Milosavljević.

"Jat nije bio zainteresovan za obavljanje avio-saobraćaja iz Niša za Antaliju, i onda je ta dozvola ustupljena turskoj avio-kompaniji”

Kako kažu u turističkim agencijama, ”Jatov” čarter let za Tursku sa taksama košta oko 270 evra, dok bi strani čarter koštao oko 200 evra po osobi.

S druge strane, letovi za Egipat u režiji stranih avio-kompanija bili bi još jeftiniji i umesto 350 evra koštali bi oko 250 evra.

U "Jatu” kažu da cenu određuju na osnovu popunjenosti kapaciteta.

Radisav Stanković direktor asocijacije turističkih agencija smatra, međutim, da bi na snižavanje cena aranžmana najviše uticala liberalizacija vazduhoplovnog saobraćaja

”Ono što se mi kao turistička privreda, Asocijacija, zalažemo jeste da se otvori nebo i da u tržišnim uslovima ko bude najbolji – leti. Naravno, to bi značilo sigurno smanjenje cene aranžmana, ali bi tu onda postojalo pitanje sigurnosti, bezbednosti i mnogo štošta drugo”, kaže Stanković.

Inače, dozvola za letenje do Turske i Egipta ”Jat ervejzu” ističe u junu, a i dalje je nepoznato da li će vlasti tih zemalja obnoviti ugovor sa srpskim avio-prevoznikom.

U "Jatu” kažu da su sigurni da će ugovori biti obnovljeni i da će ispuniti sve obaveze iz ugovora sklopljenih sa turističkim agencijama.

TOS: Ne smanjivati cene turističkih usluga

Direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Gordana Plamenac procenila je da svetska ekonomska kriza neće dovesti do snižavanja cena turističkih usluga u Srbiji.

"Ne preporučujemo smanjenje cena zbog ekonomske krize, jer ih je kasnije teško vratiti na prethodni nivo", izjavila je Plamenac u intervjuu agenciji Beta.

Prema njenim rečima, preporučuje se uvođenje dodatnih usluga za goste koje bi bile uključne u tu cenu i tako je održale.

Plamenac je najavila i da će biti pojačana turistička saradnja sa zemljama regiona.

"Preporuka Svetske turističke organizacije je da se u vreme krize okrenemo domaćem i regionalnom tržistu i zajedničkim projektima sa zemljama u regionu", rekla je Plamenac.

Plamenac je navela da Srbija već ima zajedničke turističke programe a Slovenijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, a postoji saradnja eđu regijama i sa nekim emljama Evropske unije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.