Anđelković: Pitanje je da li bi iko posle kupio JAT, otišao bi u bankrot

Izvor: Press, 15.Avg.2014, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anđelković: Pitanje je da li bi iko posle kupio JAT, otišao bi u bankrot

"Kao profesionalac u oblasti prava, mogu da kažem da je otklonjena svaka sumnja da postoji bilo kakav aranžman koji je pravljen od kada je vlada formirana, a koji bi ukazivao na bilo kakvu zloupotrebu, jer sve što je rečeno to je i argumentovano dokazima koji su objavljeni na sajtu Vlade", rekao je Anđelković Tanjugu.

On je dodao da je time stručnoj javnosti i svim građanima omogućeno da analiziraju ugovore i da ukoliko imaju predloge ili primedbe na te dokumente, to i iznesu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << baš kao što je premijer Vučić i rekao.

Kada je reč o finansijskim aspektima ugovora sa Etihadom, Anđelković smatra da se radi o aranžmanu koji je povoljan za Srbiju i domaću kompaniju koja je bila pred bankrotom i koja je mogla da ode u stečaj...

"Pitanje je da li bi je bilo ko više kupio, a građani bi ostali bez važne nacionalne aviokompanije koja, nije samo u ulozi prevoza putnika, već predstavlja i simbol Srbije i snagu države, s obzirom da nemaju baš sve države sveta svoje nacionalne aviokompanije", rekao je Anđelković.

Prema njegovim rečima, izuzetno je važno što je Srbija u ovom delu Evrope ostala prisutna sa svojom aviokompanijom kojoj je omogućeno da radi i privređuje i prestane sa gubicima koje je pravila u prethodnom periodu.

Na taj način je, dodao je Anđelković, zaustavljeno zaduživanje građana Srbije koji su kroz poreze i ostale fiskalne obaveze bili dužni da pokrivaju dugovanja koja je pravio JAT.

On podseća i na završni račun JAT-a koji je pokazao da se radi o ozbiljnom minusnom saldu od više desetina miliona evra koji je trebalo da vrati ili država iz budžeta ili građani kroz poreze.

"Kroz ovakav aranžman sa Etihadom je omogućeno da se to zaustavi i da se pruži mogućnost da takva kompanija nastavi da radi", naveo je Anđelković dodajući da Er Srbija, prema pokazateljima, već počinje da prihoduje.

Ističući da ugovor sa Etihadom ide u korist Srbije i njenih građana, Anđelković je rekao da je, pravno gledano, Vlada Srbije uspela da nađe investitora u odnosu na JAT kao pravno lice i da privoli nekoga da investira, iako se radilo o kompaniji pred bankrotom.

"U tom smislu, smatram da je uspeh Vlade Srbije što je ostvarila takav aranžman sa Etihadom, koji važi za jednu od aviokompanija koje u poslednjih 10 godina beleže uspeh u razvoju", rekao je Anđelković.

Etihad je, dodao je, investitori i u drugim aviokompanijama i JAT im nije prvi investicioni projekat, a u kompanijama kojima su investitori pokazalo se da su uspešno investirali i da su te kompanije "procvetale u prihodima koje ostvaruju".

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.