Oštar finiš kampanje, premijer nazvao protivnike rasistima

Izvor: B92, 08.Sep.2018, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštar finiš kampanje, premijer nazvao protivnike rasistima

Švedski premijer Stefan Leven nazvao je u finišu predizborne kampanje sve popularniju desničarsku partiju Švedskih demokrata rasističkom.

U Švedskoj se sutra održavaju izbori za 349 članova parlamenta.

Biće to prvi izbori nakon što je vlada 2015. godine dozvolila da 163.000 migranata uđe u zemlju koja ima deset miliona stanovnika, što je, inače, najviše migranata u nekoj evropskoj članici u odnosu na broj stanovnika.

Leven, lider socijaldemokrata, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << optužio je neke svoje protivnike da se spremaju za saradnju sa desničarima, uz obećanje da se to neće dogoditi, prenosi AP.

"Nećemo odstupiti ni milimetar pred mržnjom i ekstremizmom gde god da se pojave. Opet, opet i opet pokazuju svoje nacističke i rasističke korene i pokušavaju da unište EU u trenucima kad nam saradnja najviše treba", rekao je on.

Ankete javnog mnjenja pokazuju da etablirane partije, uključujući stranke levog centra koje su favorizovale politiku otvorenih vrata, gube poverenje građana.

Osim toga, podrška Švedskim demokratama, partiji proistekloj iz neonacističkog pokreta, porasla je sa 13 odsto pre četiri godine na 20 procenata.

Lider Umerene partije Ulf Kristerson istakao je značaj integrisanja pridošlica, dok bivši premijer iz Umerene partije Karl Bilt kaže da zabrinjavajući uspon ekstremne desnice može da se zaustavi, ali da treba shvatiti ozbiljnost takve vrste emocija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Švedski premijer rivale nazvao "rasistima"

Izvor: RTS, 08.Sep.2018

U finišu predizborne kampanje, premijer Švedske Stefan Leven je sve popularniju desničarsku partiju Švedskih demokrata nazvao rasističkom. . U Švedskoj se sutra održavaju izbori za 349 članova parlamenta...Biće to...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.