Ivica Dačić
Ivica Dačić

Ivica Dačić rođen u Prizrenu 1. januara 1966. godine je srpski političar, ministar spoljnih poslova, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, obavljao je više funkcija u svetu politike.
Često zadužen za bezbednost i spoljnu politiku. Predsednik je Socijalističke partije Srbije. Funkciju premijera Srbije obavljao je od 2012. godine do 2014. godine.
Njegov otac Desimir je bio policajac i prinuđeni su bili da često menjaju mesta stanovanja, majka Jelena je bila domaćica koja je stalno bila uz svoju decu. Iz Prizrena se sele u Žitorađe, a zatim u Blace i tako je Ivica od malena postao svetski putnik i nije mu teško padalo da razvija svoje talente. Voleo je da čita vesti i gleda dnevnik, želeo je da postane spiker i da se bavi javnim poslom.
Kao vrlo pametno i inteligentno dete u osnovnoj i srednjoj školi se pokazao kao jedan od najboljih učenika. Posle završene gimnazije u Nišu odlučuje da upiše Fakultet političkih nauka i smer novinarstvo u Beogradu, završio je fakultet sa najboljim ocenama.

Bio je jedan od četvorice studenata koji je u istoriji Fakulteta političkih nauka studije završio sa desetkom. Političku karijeru započeo je u fakultetskoj organizaciji Saveza komunista, a 1990. godine je postao prvi predsednik mladih socijalista Beograda. Osam godina je bio portparol Socijalističke partije Srbije od 1992. do 2000. godine.
Za člana izvršnog odbora SPS izabran je na drugom Kongresu 1992. godine. Od 1992. do 2004. godine bio je savezni poslanik u Veću građana savezne skupštine SRJ i SCG. Bio je predsednik Odbora za javno informisanje 1996, a od juna 1997. godine i član Odbora za spoljnopolitičke odnose.

U prelaznoj Vladi Republike Srbije od oktobra 2000. godine do januara 2001. godine bio je ministar za informisanje. Od 2000. godine bio je član odbora za bezbednost i spoljnu politiku oba veća savezne skupštine. Za predsednika beogradskog odbora SPS biran je 2000. I 2002. godine. U januaru 2003. godine izabran je za predsednika Glavnog odbora SPS. Slobodan Milošević osnivač stranke tada je zatražio da ga isključe iz stranke. Decembra 2006. godine izabran je za predsednika Socijalističke partije Srbije.

Jula 2008. godine stupio je na dužnost prvog potpredsednika zamenika predsednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova. Ivica Dačić je uspeo da se od bliskog saradnika Slobodana Miloševića transformiše u evropejca gde je i osvojio nagradu 2009. godine kada je proglašen za Najevropljanina. Transformisao je i promenio uverenja i načela stranke i sada su jedni od glavnih koji pozivaju na saradnju sa Evropom.

Posle izbora 2012. godine postao je Predsednik vlade a zadržao je i funkciju ministra unutrašnjih poslova. Jedan je od potpisnika Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji mnogi kritikuju. Aprila 2014. godine izabran je za prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova. Bio je predsednik Košarkaškog kluba Partizan i predsednik Rukometnog kluba Partizan. Ivicinu karijeru obeležila je afera Kofer. Kada je 11. januara 2006. godine policija upala u stan tadašnjeg viceguvernera Narodne banke Srbije Dejana Simića uhapsila njega i saradnike SPS pod optužbom da se u nađenoj torbi nalazi mito od 100.000 hiljada evra, javnost je saznala da je Ivica stan napustio samo 15 minuta ranije, branio se da nema ništa sa tim i da je bio u poseti prijatelju. Do 2000. godine bio je ateista a danas se izjašnjava kao vernik pravoslavac.

Zlatni znak Policije Republike Srpske mu je dodeljen u znaku zahvalnosti za odličnu saradnju. Suprugu Sanju je upoznao u prostorijama SPS tu se rodila ljubav koja traje do danas, imaju sina Luku i ćerku Andreu. Svoje vreme najviše provodi sa decom, divi se svojoj Sanji i često daje izjave gde govori kako je često bio na putu dok je ona sama odgajala decu i da je srećan što ima nju za glavnu podršku. Ivica voli da zapeva i to nije tajna, viđen je na javnim manifestacijama kako peva pesmu Miljacka zbog koje je postao poznat širom sveta, na koncertu Ane Bekute je učestvovao u duetu, voli prirodu i fotografiše kada mu vreme dozvoli.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Ivica Dačić za Glas Amerike: Brisel i Vašington smatraju Srbiju konstruktivnom uprkos crvenim linijama

Ivica Dačić za Glas Amerike: Brisel i Vašington smatraju Srbiju konstruktivnom uprkos "crvenim linijama"

Za nas je velika stvar da i u Vašingtonu i u Briselu, iako znaju naše “crvene linije”, naš pristup dijalogu ocenjuju kao konstruktivan i odgovoran, kaže...

Izvor: VOA, 03.Feb.2023, 03:46

Detaljnije >>

Dačić za Glas Amerike: Promenio se odnos Zapada prema Srbiji, ZSO preduslov svih preduslova

Dačić za Glas Amerike: Promenio se odnos Zapada prema Srbiji, ZSO preduslov svih preduslova

Za nas je velika stvar da i u Vašingtonu i u Briselu, iako znaju naše “crvene linije”, naš pristup dijalogu ocenjuju kao konstruktivan i odgovoran, kaže u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je u poslednja dva dana boravio u Vašingtonu, gde je bio gost na Molitvenom doručku i sastao se sa američkim zvaničnicima u Stejt department i Kongresu. Dačić je u razgovoru za Glas Amerike naglasio dve crvene linije - pitanje priznavanja...

Izvor: VOA, 03.Feb.2023, 02:59

Detaljnije >>

Dačić: Za SAD je pristup Beograda konstruktivan, a Kurtijev negativan

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Vašingtonu da SAD ocenjuju ulogu Beograda u dijalogu...

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Feb.2023, 22:25

Detaljnije >>

Paunović: Ne prihvatam da ima većih patriota od nas, ni da sam deo izdajničke većine

Paunović: Ne prihvatam da ima većih patriota od nas, ni da sam deo izdajničke većine

Šef poslaničke grupe SPS - Ivica Dačić Snežana Paunović kazala je večeras da će ta poslanička grupa glasati za Izveštaj o Kosovu i Metohiji, a da će ona biti uz predsednika tamo gde bude najkorisnija.. "Kada budete seli da razgovarate i kada dođete do situacije da donesete odluke, onda ću da stojim kao poslanica, imenom i prezimenom tamo gde kažete da Vam trebam", kazala je Paunović obraćajući se predsedniku Vučiću na posebnoj sednici koja se bavi Izveštajem o...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2023

Detaljnije >>

Dačić iz Vašingtona: Za SAD je pristup Beograda konstruktivan, a Kurtijev negativan

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Vašingtonu da SAD ocenjuju ulogu Beograda u dijalogu sa Prištinom kao konstruktivnu i odgovornu.

Izvor: Radio 021, 02.Feb.2023

Detaljnije >>

Đurić: 2023. bi mogla da bude pozitivna prekretnica u odnosima SAD i Srbije

Đurić: 2023. bi mogla da bude pozitivna prekretnica u odnosima SAD i Srbije

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ocenio je danas nakon posete ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i razgovora koje je imao sa zvaničnicima SAD da bi 2023. godina mogla da bude pozitivna prekretnica u odnosima Srbije i SAD.. 2023 bi mogla da bude pozitivna prekretnica u odnosima Srbije i SAD i intezitet kontakata na visokom nivou svedoči o nastojanjima i naše strane i američke da te odnose dovedemo na novi nivo, rekao je ambasador u izjavi Tanjugu u ambasadi...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2023

Detaljnije >>

Dačić: Dobili smo jasno uverenje SAD da na formiranje ZSO ne treba da se čeka

Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica...

Izvor: Danas, 02.Feb.2023

Detaljnije >>