VEĆINA NAVIJAČA IMA DOSIJE!

Izvor: Kurir, 15.Okt.2010, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VEĆINA NAVIJAČA IMA DOSIJE!

BEOGRAD - Verovali su da su heroji, ali će završiti pred istražnim sudijom, suočavajući se s višegodišnjim zatvorskim kaznama!

MUP Srbije u poslednja dva dana na nekoliko graničnih prelaza s Hrvatskom i Mađarskom uhapsio je 19 navijača, među kojima ogromna većina ima krivični dosije. U isto vreme, od 663 registrovana navijača koja su putovala na utakmicu Italija - Srbija u Đenovu, čak 207 njih prošlo je kroz krivičnu evidenciju!

Kako saznajemo, juče oko 13.30 >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << na granični prelaz Kelebija stigao je autobus sa 17 ekstremnih navijača koji su u Italiju otputovali sa Ivanom Bogdanovim. Svi su odmah lišeni slobode, a među njima su Nikola Stanimirović (26), Dragan Janković (23), Marko Palavestrić (28), Nemanja Radisavljević (23) Boro Barkuš (32), Dejan Divac (36), Tomica Jašić (29), svi iz Beograda, kao i Vanja Prole (22), Lazar Popovički (32), Radojko Marković (31), Bogdan Momčilović (28), Dragan Lazić (24), Darko Tolimir (24) i Dejan Šiljakov (34) iz Novog Sada. Privedeni su i Nemanja Malinić (27) iz Zrenjanina, Miloš Jevtić (24) iz Lazarevca i Aleksandar Milošević (19) iz Podgorice.

Prema rečima ministra policije Ivice Dačića, u Italiji su, pored Ivana Bogdanova, ključnog vinovnika nereda, zadržani Strahinja Tojagić, Vladimir Delić, Danilo Janjić, Nikola Kličković, Goran Stanić i Nenad Radović. Bogdanov će danas biti izveden pred sudiju, posle čega bi odmah mogao da bude proteran iz Italije.

Na granici, prilikom ulaska u Srbiju, privedeni su Vladimir Vukmirović (23), Dragan Orašanin (25) i Branimir Stanisavljević (27), svi iz Zemuna. Pored njih, policija je privela i Marka Kuvačića (26) iz Zemuna, Stefana Velaševića (25) iz Zemuna, Stefana Stanković (20) iz Zemuna, Jevta Jevtića (27) iz Zemuna, Aleksandra Jovanovića (30) iz Beograda, Marka Cetojevića (27) iz Beograda, Vladislava Jevtića (23) iz Beograda, Zorana Petrovića (23) iz Beograda, kao i Marko Mijatovića (33) iz Čačka i Aleksandra Zagorčića (28) iz Novog Sada. Ista mera određena je i za Vukašina Kunića (28), Miroslava Nikolića (28), Mladena Kuridža (24) i Nikolu Radman (25), svi iz Novog Sada, kao i Marka Mirić (28) i Marka Dimitrijević (26) iz Niša.

Srpska policija identifikovala je Novosađanina Aleksandra Zagorčića kao osobu koja je tupim predmetom u nekoliko navrata pokušala da polomi ogradu na stadionu Đuzepe Feraris u Đenovi.

Zemunci Vladimir Vukmirović, Dragan Orašanin i Branimir Stanisavljević na utakmici prve lige između FK Zemun i FK Novi Pazar bili su u grupi koja je skandirala uvredljive slogane i napadala navijače Novog Pazara i ministra Rasima Ljajića. Nakon toga učestvovali su u tuči u kojoj je ekonom kluba iz Pazara zadobio lakše telesne povrede.

Vukmirović je na utakmici FK Zemun i OFK Beograd učestvovao u tuči s navijačima OFK Beograd u Krajiškoj ulici u Beogradu. Tom prilikom povređeno je pet navijača, polomljena su stakla na gradskom autobusu i policijski auto.

Žestok obračun

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen najavljuje da će se država žestoko obračunati s huliganima.

- To nisu pojedinačni izgrednici, već dobro koordinisana i organizovana grupa, koja je svojim divljanjem urušila naš ugled, svesno želeći da spreči evropsko kretanje Srbije - kaže Homen i najavljuje da će organizovane grupe huligana ubuduće biti procesuirane kao kriminalne organizacije.

Prodaju majice Bogdanova?!

Verovali ili ne, na društvenoj mreži Fejsbuk postoji nekoliko grupa koje podržavaju Ivana Bogdanova?! Jedna od njih je grupa pod nazivom „Jedan je Ivan Bogdanov“, koja zasad ima oko 5.300 članova. Pored poruka podrške, njegovim fanovima ponuđeno je da kupe majice poput one u kojoj je Bogdanov divljao u Đenovi.

„1389“: Moguće da je naš član

Član UO SNP „1389“ Igor Marinković za Kurir kaže da nije siguran da li je Ivan Bogdanov, koji ima tetovažu u znaku ove organizacije, član njegove organizacije.

- Lično ga ne poznajem, nikada ga nisam video. Ipak, vrlo je moguće da je naš član jer je zapalio albansku zastavu, a to radi većina naših članova - kaže Marinković.

Odbor za bezbednost: MUP dobro obavio posao

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je juče na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost da je MUP delovao uzdržanije prilikom nereda za vreme Parade ponosa jer je želeo da izbegne krvoproliće na ulicama Beograda.

On je naglasio da su obaveštajne službe i MUP imali najave šta će se dogoditi 10. oktobra i ocenio da su obavile dobar posao.

I šef BIA Saša Vukadinović apelovao je na predstavnike političkih partija i državne organe da shvate značaj onog što je policija obavila tog dana. On je naveo da će se uz brzo procesuiranje uhapšenih konačno postići preventivna funkcija zakona.

Advokate plaćaju Italijani

Ivana Pejović, generalni konzul Srbije u Milanu, potvrdila je za Kurir da je u Đenovi zadržano sedam srpskih navijača.

- Oni su u pritvoru u Đenovi, dodeljeni su im italijanski advokati po službenoj dužnosti. Troškove odbrane snosi Italija - ističe Pejovićeva.

NUNS osudio TV Prva zbog Grobara

NUNS je osudio postupak TV Prva, koja je u emisiju pre dva dana pozvala vođu Partizanovih navijača Miloša Radisavljevića Kimija, osuđenog na 16 meseci zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti novinara i nasilničkog ponašanja.

Klubovi su gajili huligane!

Predsednica Vrhovnog suda i Visokog saveta sudstva Nata Mesarović izjavila je sinoć da je izricanje minimalnih kazni ili prekidanje procesa protiv huligana, koji se kriju iza navijača i izazivaju nerede, stvar prošlosti. Ona je rekla da će tražiti izveštaje o predmetima koji su dugo stajali pre sprovođenja reforme u pravosuđu.

- Društvo se mora pozabaviti rukovodstvom sportskih klubova koji su među navijačima gajili huligane i ništa nisu učinili da se huligani odvoje od navijača - navela je Mesarovićeva.

- Gajili su ih (huligane) od biljke do velikih žbunova koji ugrožavaju sistem. Nije dovoljno imati spisak ličnih karata, nego se moralo znati unapred ko i za koga koliko karata kupuje - istakla je ona.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Završeno saslušanje, Bogdanov se opet izvinio Italiji

Izvor: Studio B, 15.Okt.2010

U zatvoru Marasi kod Đenove završeno je saslušanje Ivana Bogdanova pred italijanskim istražnim sudijom, prenela je agencija Ansa. ..Vođa "ultra navijača" se još jednom izvinio Italiji i gledaocima utakmice Italija-Srbija i ponovio da je njegov protest bio usmeren na Fudbalski savez Srbije koji...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.