Huligani iz Đenove deportovani u Srbiju

Izvor: Politika, 24.Maj.2011, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Huligani iz Đenove deportovani u Srbiju

Ivan Bogdanov i Nikola Kličković sa beogradskog aerodroma sprovedeni u pritvor

Ivan Bogdanov i Nikola Kličković, koji su zbog izazivanja nereda 12. oktobra prošle godine na fudbalskoj utakmici Srbija–Italija u Đenovi pred italijanskim sudom osuđeni na tri godina i tri meseca, odnosno tri godine zatvora, deportovani su juče u Srbiju. Sudija Analiza Đakolane odlučila je da deportuje Bogdanova iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Italije, na zahtev njegovog advokata. Sa beogradskog aerodroma dvojica huligana sprovedena su u pritvor – Bogdanov u beogradski Centralni zatvor, a Kličković u smederevski.

– Bogdanovu je odlukom Krivičnog vanraspravnog veća Prvog osnovnog suda u Beogradu, na predlog tužilaštva, određen pritvor zbog sumnje da bi boravkom na slobodi mogao da ponovi krivična dela koja mu se optužnicom Prvog osnovnog tužilaštva stavljaju na teret: krivično delo sprečavanja službenog lica u vršenju dužnosti i nasilničko ponašanje – rekla je za „Politiku” Ivana Ramić, sudija i portparol Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Prema navodima optužnice, zbog koje će Bogdanov odgovarati pred Prvim osnovnim sudom, jedan od vođa navijača Crvene zvezde tereti se da je 13. juna 2006. godine, na uglu Cvijićeve i Zdravka Čelara, učestvovao u tuči navijača, a potom se sukobio sa policijom. Grupa navijača u kojoj je bio i Bogdanov sukobila se po povratku sa košarkaške utakmice koja je igrana u hali „Pionir”, nedaleko od mesta događaja.

Kao i Bogdanov i Kličković je sa aerodroma sproveden u pritvor s obzirom na to da mu je Krivično vanraspravno veće Osnovnog suda u Smederevu juče,po predlogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, odredilo pritvor. Sudija Marko Jocić juče je izdao i naredbu za raspisivanje poternice za Kličkovićem i podneo zahtev Policijskoj upravi da mu se oduzme putna isprava i zabrani njeno izdavanje.

Kličković je sproveden u smederevski zatvor radi odsluženja kazne od četiri meseca koju mu je ovdašnji Osnovni sud odredio polovinom decembra 2009. godine zbog krivičnog dela nasilje na sportskim priredbama. U kaznu će mu biti uračunato ivreme koje je proveo u pritvoru (od 16. novembra do 14. decembra 2009. godine).

Kličković je krivično delo koje mu se stavlja na teret optužnicom počiniona stadionu FK Smederevo kada je ovaj tim igrao utakmicu sa Crvenom zvezdom, 20. septembra 2009. godine. Tada je nekolicina Zvezdinih navijača, među kojima je bio i Kličković, tokom utakmice upala u teren i sukobila se sa obezbeđenjem.

Da podsetimo, dva meseca posleizgreda na stadionu u Smederevu, Osnovno javno tužilaštvo podiglo je optužni predlog, a sud je presudu doneo za manje od mesec dana, tačnije 14. decembra 2009. godine.

Ona, međutim, nije postala pravosnažna s obzirom na to da sud nigodinu i po dana nije uspeo da je uruči Kličkoviću ni poštom, niti preko policije, jer je bio na nepoznatoj adresi.

M. Derikonjić

O. Milošević

-----------------------------------------------------------

Deportacija umesto zatvora

Zbog nereda na utakmici u Đenovi, italijanski sud je zatvorske kazne izrekao i Danijelu Janjiću i Srđanu Jovetiću. Janjić je osuđen na dve godine i osam meseci, a Jovetić na dve godine i šest meseci. Preostaloj četvorici navijača iz Srbije 2. februara zatvorska kazna je zamenjena odlukom o proterivanju, pošto su oni smatrani odgovornim za sukobe koji su se dešavali izvan stadiona. Strahinja Toljagić (24), Nenad Radović (30), Goran Stanić (25) i Vladimir Dedić (28) osuđeni su pred sudom u Đenovi na kazne zatvora između 22 i 24 meseca, ali im je kazna odmah zamenjena kaznom proterivanja iz Italije, u koju neće smeti da uđu narednih pet godina.

objavljeno: 25.05.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.