„Zlatna školjka“ islandskim „Vrapcima“

Izvor: Politika, 27.Sep.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Zlatna školjka“ islandskim „Vrapcima“

Pobednički film rađen je u koprodukciji Islanda, Danske i Hrvatske, a jednu od uloga tumači i Rade Šerbedžija. – Emili Votson uručena nagrada „Donostia“ za izuzetan glumački doprinos svetskom filmu

Od 20 filmova koliko ih se u ovogodišnjem, 63. izdanju velikog međunarodnog filmskog festivala u San Sebastijanu takmičilo za prestižne nagrade, žiri na čelu sa moćnom danskom glumicom Paprikom Sten na čelu jednoglasno je odlučio – „Zlatna školjka“ za najbolji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << film pripao je producentima i reditelju islandskih „Vrabaca“ Runara Runarsona.

Ovu filmsku dramu o šesnaestogodišnjem Ariju, koji posle života sa majkom u Rejkjaviku iznenada biva primoran da ode otuđenom ocu Gunaru u daleke predele Vestfjorda gde se snalazi u novim odnosima, Runar Runarson potpisuje i kao scenarista i kao reditelj. Film je nastao u koprodukciji Islanda, Danske i Hrvatske. Manjinski hrvatski producent je kuća „MP“ Igora A. Nole te zato jednu od uloga tumači i Rade Šerbedžija.

„Srebrnu školjku“ za najbolju režiju osvojio je belgijski reditelj Joahim Lafos za film „Beli vitezovi“ (belgijsko-francuska koprodukcija), snažnu priču o ratu u Čadu koji osim nesreće i razaranja „proizvodi“ na stotine siročića, demonstrirajući i svu nemoć međunarodnih nevladinih organizacija u pokušajima njihovog spasenja. Posebnu nagradu žirija dobila je francuska rediteljka Lusil Hadžihalilović čiji je film „Evolucija“ osvojio nagradu i za najbolju filmsku fotografiju koja je pripala izvrsnom snimatelju Manu Dakosu.

Kubanska glumica Jordanka Arijosa nagrađena je „Srebrnom školjkom“ za najbolju žensku rolu i to onu koju je snažno nosila u socijalno angažovanom filmu „Kralj Havane“ Augustija Viljaronge, koji nastao u koprodukciji Španije i Dominikanske Republike.

Emili Votson sa nagradom „Donostia“ (FOTO Rojters / Vinsent Vest)

Za izvanredno glumačko partnerstvo u špansko-argentinskom filmu „Truman“ katalonskog reditelja Seska Gaja, glumci Rikardo Darin i Havijer Kamara ravnopravno su podelili „Srebrnu školjku“ za najbolju mušku ulogu, što je na sinoćnom zatvaranju 63. San Sebastijan festivala u prepunoj dvorani „Kuursal“ bilo ispraćeno sa ovacijama.

I publika je zavolela ovaj film o drugarima Hulijanu i Tomasu i Hulijanovom psu Trumanu, koji će u četiri intenzivna zajednička dana deliti veoma emotivne, ali i iznenađujuće trenutke koji i inače prate Hulijanov komplikovani život. Ipak, zvanična nagrada publike pripala je japanskom filmu „Naša mala sestra“ Hirokazua Kore Ede, filmu koji je bez ikakve dileme bio i jedan od najboljih u zvaničnoj selekciji ovogodišnjeg Kanskog festivala iako je tamo ostao nenagrađen. Kore Edin film bio je prikazan u okviru programa „Biseri“ koji se odvojio od legendarnog „Zabaltegija“ („Otvorena zona“) i funkcioniše već nekoliko godina kao posebna celina. Tu su bili smešteni i filmovi Vudija Alena, Khsu Šijao Šjena, Džafara Panahija, Lasla Nemeša, Arnoa Deplešena, Nanija Moretija, Skota Kupera, Čarlija Kaufmana... Dakle, svi oni koji su u Berlinu, Kanu, Veneciji već dobili visoke ocene.

 Festival u San Sebastijanu jedan je od najznačajnijih u Evropi i svetu. Sa svojih 17 programa (uključujući i uvek izvanredno priređene retrospektive), bogatim nagradnim fondom i posebnim fokusom na filmsko stvaralaštvo Latinske Amerike, iz godine u godinu postaje sve privlačniji i filmskoj industriji. Sve novo što se proizvede u Latinskoj Americi moguće je videti u San Sebastijanu. Takođe, nema potrebe putovati ni u daleki Toronto kao najveći severnoamerički festival, kada sve ono što je tamo bilo najznačajnije i najbolje, samo koji dan posle stigne ovde. Uz to, od pre dve godine sansebastijanski festival je postao i glavno mesto susreta između evropskih i latinoameričkih producenata, koji su u okviru evropsko-latinoameričkog foruma, već postigli značajne rezultate. Snimljeno je već nekoliko zapaženih koprodukcijskih filmova, a na 63. San Sebastijan festivalu u okviru ovog foruma značajno su nagrađeni projekti „Propust“ Sebastijana Šajera (prva nagrada) koji se snima u koprodukciji Argentine, Nemačke i Francuske i „Šefove uspomene“ Alvara Brehnera (specijalna nagrada) koji se snima kao koprodukcija Španije i Urugvaja...

Nagrada „Donostia“ (baskijski naziv San Sebastijana) za izuzetan doprinos svetskom filmu ove godine pripala je Emili Votson, britanskoj filmskoj i pozorišnoj glumici koja je svoj snažan pečat ostavila u filmovima Larsa fon Trira, Roberta Altmana, Pola Tomasa Andersona, Tima Bartona, Čarlija Kaufmana, Alena Parkera, Stivena Spilberga, Džejmsa Marša... Na svečanoj ceremoniji koja je u čast Votsonove bila organizovana u petak, nagradu „Donostia“ glumici je uručio Hose Luis Rebordinos, direktor San Sebastijan festivala.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.