Žele da sagrade grad iz „Gospodara prstenova”

Izvor: Politika, 13.Avg.2015, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žele da sagrade grad iz „Gospodara prstenova”

Grupa ambicioznih arhitekata prikuplja novac za podizanje utvrđenja Minas Tirit iz Tolkinovog romana i filmske trilogije Pitera Džeksona

Grupa ambicioznih arhitekata pokrenula je na stranici „Indigogo” kampanju za prikupljanje novca kako bi sagradili fiktivni grad Minas Tirit iz Tolkinovog romana „Gospodar prstenova”, po kojem je reditelj Piter Džekson snimio istoimenu gledanu i nagrađivanu filmsku trilogiju.

Na stranici za sakupljanje novca „Indigogo”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << arhitekta Džonatan Vilson postavio je sumu od 1,85 milijardi funti, koja je potrebna za izgradnju Minas Tirita.

„Mi smo ambiciozna grupa arhitekata i strukturalnih inženjera koja je veoma strastvena u izgradnji prelepe, inspirativne i funkcionalne replike Minas Tirita koja može da se vidi u filmovima Pitera Džeksona rađenim prema istoimenom romanu DŽ. R. R. Tolkina”, rekao je Vilson, preneo je Tanjug

Cilj je da arhitekte sagrade grad u kojem će moći da se živi i koji će biti komercijalno isplativ.

Vilson se nada da će u roku od 60 dana sakupiti novac koji im je potreban da počnu sa gradnjom Minas Tirita 2016. na jugu Engleske jer računa na milione obožavalaca i romana i filmova trilogije „Gospodar prstenova”. Onima koji budu dali novac imena će biti uklesana na specijalnom spomeniku u Minas Tiritu, gradu u kojem, prema Tolkinovoj zamisli, živi kralj Srednje zemlje, koju naseljavaju i hobiti, glavni likovi romana i filmova.

Scena iz filma „Gospodar prstenova: povratak kralja” (Promotivna fotografija)

Džeksonova trilogija „Gospodar prstenova” – „Družina prstena” (2001), „Dve kule” (2002) i „Povratak kralja” (2003) bila je adaptacija istoimenog Tolkinovog romana, koja je zaradila skoro četiri milijarde dolara na bioskopskim blagajnama širom sveta. Smatra se jednim od najuspešnijih serijala u istoriji kinematografije.

„Povratak kralja” osvojio je 2003. godine Oskare za najbolji film i režiju. Film je nagrađen sa 11 statua Američke filmske akademije, čime je izjednačio rekord sa filmovima „Ben Hur” i „Titanik” po broju osvojenih Oskara.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.