Izvor: B92, 15.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto nema poternica za Mladićem

Beograd -- Šormaz: Nije Srbija kaubojska država. Živković: Poternice treba okačiti u prostorijama Vlade, BIA i vojnih službi.

Potez Inicijative mladih za ljudska prava, zbog koje su se u Nišu pojavili grafitima s likom Ratka Mladića i natpisom da se traži zbog genocida, nikada nije pao na pamet postpetooktobarskim vlastima u Srbiji. Nekoliko aktivista Inicijative je zbog tih specifičnih poternica bilo na informativnom razgovoru u niškom SUP-u.

Razloge za to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što se vlast u Srbiji odrekla takvog vida potrage za trenutno najtraženijim haškim optuženikom ne treba tražiti u ustezanju od remećenja javnog reda i mira. Danima uoči predstavljanja Akcionog plana za hapšenje i izručenje Mladića, javnost u Srbiji je obaveštavana da plan mora da bude ubedljiv i konkretan, pa se postavlja pitanje da li bi, pored drugih mera, poternice s Mladićevim likom, vidljive svakom građaninu Srbije, doprinele uverljivosti zvaničnika Srbije koji tvrde, već dugo, da postoji politička volja za rešenje tog problema i potvrdile navode Vlade Srbije od 4. maja ove godine da je skrivanje Mladića nedostojno patriotske i oficirske tradicije i da neposredno ugrožava životni interes naroda i države, piše Blic.

Dragan Šormaz, poslanik Demokratske stranke Srbije i član skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, kaže da nije bilo potrebe za poternicama. "Njegova slika je skoro svakodnevno na televizijama, u dnevnim novinama i nedeljnicima, a ima ih i na Internetu. Ako njegovih slika nema, ne znam čijih ima. Poternica za Mladićem postoji, ali ne izlepljena okolo, nije ovo Divlji zapad, ovo je XXI vek. Poternice su kačili oni koji su vadili sablje i nezakonito uhapsili 12.000 ljudi. Obišao sam ceo Zapad i nikad ni na jednom drvetu ili zidu nisam video poternice", kaže Šormaz.

Šormaz je uveren u to da i ovako velika većina građana Srbije želi da se Mladić preda ili da bude uhvaćen i da se brani u Hagu. "Kada je reč o predstavnicima međunarodne zajednice, oni znaju da smo mi ozbiljni i da ozbiljno radimo da bismo rešili taj problem, ali na koji način se oni izjašnjavaju o tome, a to je druga je stvar. Oni pet godina ne mogu da nađu rupu u kojoj se krije Osama bin Laden, a za nas kažu, pošto nismo uspeli za godinu dana da nađemo Mladića, da nećemo to da uradimo. Ako je Ratko Mladić u zemlji, biće nađen kad-tad, to je tehničko pitanje", kaže Šormaz, zaključujući da nema nikakve potrebe sada od Srbije praviti kaubojsku državu iz XIX veka.

Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose, ukazuje na to da su za međunarodnu zajednicu najvažniji akcija i izveštaji o napretku. "Najbitnije u vezi sa Akcionim planom jeste da se u potragu za Mladićem uključe strane obaveštajne službe i da izveštaji o preduzetim merama i rezultatima budu poslati", kaže Janjić.

Prema njegovom mišljenju, poternice po Srbiji ne bi previše doprinele uverljivosti potrage za Mladićem ako on ne bude lociran u Srbiji. "Ako već nije lociran ovde, neko će reći da se tim poternicama samo manipuliše jer tada nemaju svrhu. Sem toga, ovdašnji političari bi tako indirektno priznali da je Mladić u zemlji, a stalno su tvrdili da nije. To je, u stvari, problem. Naši političari su povlačili toliko kontradiktornih poteza da su sebi vezali i ruke i noge, niko im više ne veruje. Čak i da nađu Mladića u nekoj 'šengenskoj zemlji', niko im neće verovati da ga nisu sada prebacili tamo", kaže Janjić.

MUP Srbije retko traži pomoć javnosti u rasvetljavanju zločina ili traženju begunaca. Kada je reč o Mladiću, njegove fotografije su iz vremena rata u Bosne i Hervegovine, završenog 1995. Od tada je prošlo 11 godina, a osoba za to vreme vidno ostari. Pored toga, pretpostavlja se da je Mladić preduzeo nešto da ne liči na sebe na poznatim snimcima.

Plakat s njegovom fotografijom nije jedina metoda kojom bi policija mogla da dođe do neke informacije o čoveku koji se skriva. Prema objavljenim podacima, poznato je gde se Mladić skrivao do decembra prošle godine, zbog čega je u pritvoru 10 osumnjičenih. Ako bi bile objavljene njihove fotografije, adrese skrovišta ili podaci o izgledu vozila koja su koristili, možda bi neko od građana koji žive u blizini tih lokacija ili su zapazili te automobile mogao dati neku informaciju. Međutim, i pritvoreni jataci imaju prava, pa bi takav potez podstakao nove pravne i političke debate, s malim izgledima da se dođe do neke upotrebljive informacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.