Izvor: Politika, 03.Okt.2013, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Začarani krug divlje gradnje

U Srbiji ima 1,3 miliona nelegalnih objekata, a najveća divlja gradnja bila je za vreme prethodne vlade, rekao je ministar građevinarstva Velimir Ilić na sednici Narodne skupštine..

Pre, otprilike, godinu dana, u „Politici” je objavljena vest iz Švedske, gde su tamošnje vlasti „na delu” zatekle jednu osobu kako zida kuću bez dozvole, na mestu gde to nije dozvoljeno. Umesto u sud, policija ga je odvela kod lekara. U Švedskoj, kako je objašnjeno, ne postoji zakon kojim se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sankcioniše divlja gradnja, jer tamo nikom normalnom ne pada na pamet da zida bez dozvole. Dotični „bolesnik” bio je neki naš Jugović.

Nekoliko dana uoči rasprave o novom zakonu o legalizaciji, u Novom Sadu je uhapšeno više osoba koje se terete za mahinacije sa građevinskim zemljištem u tom gradu. Akteri su pojedinci iz vlasti i biznismeni koji na uglu Futoškog puta i novog bulevara zidaju hotel, ali mimo zakona. Budući da radove nisu započeli u roku od tri godine, sporna parcela im je morala biti oduzeta i vraćena gradu.

Da bi „legalizovali” posao, napravili su aneks ugovora o zakupu neizgrađenog građevinskog zemljišta koje je moralo biti predmet nove licitacije. Na taj način, kako navodi policija, budžet grada je oštećen za 1,3 miliona evra, dok je jednom od aktera omogućeno da stekne protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1,8 miliona evra.

Biznismeni su ovaj posao mogli da pokriju papirima, jer su imali novac i vezu u nadležnim službama koje su kontrolisali političari, ali najveći broj od 1,3 miliona bespravnih graditelja u našoj zemlji spada u grupu običnih građana, kojima bez veze ne pomaže čak ni novac.

Pre mesec dana, napisao sam tekst o mukama žitelja naselja Višnjak u Kragujevcu, koji ne mogu da se priključe na novu vodovodnu liniju, jer ne mogu da legalizuju svoje kuće, bespravno podignute pre nekoliko decenija. U kragujevačkom „Vodovodu” su im rekli da ne moraju skroz da legalizuju objekat, već je dovoljno da uđu u proceduru, ali u službi katastra su nam objasnili da to nije moguće, pošto od maja ove godine više ne primaju nove zahteve za legalizaciju.

„Spremili smo pare i za legalizaciju i za priključak, ali te pare sada, izgleda, niko neće da uzme”, ovako je jedan od žitelja Višnjaka opisao začarani krug srpske legalizacije.

Prema podacima ovdašnjeg katastra, u Kragujevcu ima 25. 000 nelegalnih objekata, a u proceduri za legalizaciju je svega 5. 000.

Više od deset godina pišem o divljoj gradnji u ovom gradu, a zbog jednog teksta, koji se ticao sprege vlasti i biznismena u ovoj oblasti, završio sam na sudu. Oni koji su sada na vlasti, dok su bili opozicija, optuživali su bivšu vlast, one koji su sada u opoziciji, da su „urbanistička mafija”. Obećavali su da će, kada dođu na vlast, porušiti sve bespravne objekte. Nisu srušili nijedan.

Brane Kartalović

objavljeno: 04.10.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.