Izvor: B92, 26.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za pripremnu nastavu i do 500 evra

Beograd -- I ove godine većina fakulteta organizovala je pripreme za polaganje prijemnih ispita, piše Politika.

Cene su različite i zavise od struke i geografskog položaja fakulteta, a kreću se i do 500 evra, ukoliko se maturanti odluče na pripreme iz, recimo, dva školska predmeta. Đaci plaćaju 16.000 dinara za 60 časova iz hemije ili 18.000 za 50 časova iz biologije. Jedan čas pripremne nastave na Medicinskom fakultetu u Beogradu košta 350 dinara, dok je cena blok >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nastave na arhitekturi "30 evra plus PDV".

Na Novosadskom univerzitetu, na odseku za arhitekturu Fakulteta tehničkih nauka, cene nisu toliko paprene.

Stotinak potencijalnih budućih arhitekata za četiri časa prostorne kompozicije plaća 1.200 dinara, dok mesečna nastava iz slobodoručnog crtanja košta 1.500 dinara. Nastava se održava subotom, čas prostorne kompozicije traje dva, a crtanja tri sata.

Na svih pet odseka Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu organizuje se pripremna nastava, a 50 časova košta 6.500 dinara. Za pripremu za upis na Medicinski fakultet đaci bi trebalo da izdvoje 16.000 dinara za 60 časova iz biologije i isto toliko novca za hemiju.

Na kragujevačkom Fakultetu lepih umetnosti kažu da nikada nisu organizovali pripremnu nastavu za buduće studente, kao ni njihove kolege sa beogradskog Filološkog fakulteta.

"Nikada nismo organizovali pripremu za upis na naše studije. Niko ko to radi ne može se opravdati", ističe Milovan Knežević, sekretar Filološkog fakulteta u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.