Izvor: N1 televizija, 02.Dec.2017, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za pet godina 98 likvidacija - može li država protiv mafije?

Ima li država efikasan odgovor u borbi protiv mafije? Podaci pokazuju da je u poslednjih pet godina u Srbiji i Crnoj Gori izvršeno 98 ubistava, od čega je najviše ubijano u srpskim gradovima. Zato stručnjaci konstatuju - država bi aktivnije trebalo da se uključi u borbu s kriminalom.

Izvor: N1

Kriminal, prodaja narkotika, rat navijačkih grupa - glavni su povod za ubistva, sačekuše i surove likvidacije, koji su godinama unazad rasplete uglavnom dobijali na ulicama >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << srpskih gradova. A da će se tome stati na put, državni vrh je dao obećanje.

"Objavljujemo rat ovoj vrsti mafije i u ovaj rat ulazimo potupno bez zadrške i bez rezerve", rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, 14.10.2016.

"Mi ćemo se bez obzira na cenu koju možemo da platimo žestoko obračunati sa onima koji misle da im je Beograd prćija i da po Beogradu mogu da ubijaju kako stignu, žestoko, pa neka dobro razmisle da li su jači od države Srbije ili nisu", poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 16.10.2016.

I nakon ovih upozorenja, mafijaške likvidacije su ipak nastavljene. Pre samo nedelju dana u sačekuši u Novom Sadu ubijen je Marko Markuš, koji je od ranije poznat policiji zbog raznih kriminalnih radnji. Početkom ove godine na groblju u Sopotu ubijen je Milomir Jovanović, a na tramvajskim šinama u centru prestonice pronađeno je telo Vlastimira Miloševića. U javnosti se spekulisalo da su obe likvidacije obračun mafijaških grupa, zbog trgovine narkoticima.

Pre mesec dana ubijen je i Ivan Ćirić, koji je od ranije poznat policiji i javnosti, jer je u februaru ove godine preživeo pokušaj likvidacije, kada je ispod njegovog automobila postavljena bomba. Poslednjih meseci mafijaški obračuni se odvijaju i u Crnoj Gori.

Slobodan Šaranović, koji se sumnjiči da je organizovao ubistvo Luke Bojovića, u martu je ubijen ispred svoje kuće u Budvi. U Kotoru se odvijaju sukobi između dva klana - škaljarskog i kavačkog u kojima je do sada stradalo više od 15 ljudi. Ali, tu nije kraj. Zajedno sa ovim ubistvima, prema podacima istraživačke mreže KRIK, u poslednjih pet godina bilo je 98 likvidacija, od kojih je rešeno pet, dok su u većini ostalih slučajeva počinioci i dalje nepoznati.

"Ono što vidimo sad je jedna potpuna neaktivnost države i vidimo da država u ovom trenutku nije sposobna da reši ta ubistva, problem je zato što je i sam MUP zatvoren, znači uopšte ne može da se nađe neka normalna komunikacija sa MUP-om i MUP je zatvoren i što se tiče samih informacija koje daje u javnosti, tako da praktično ne zanmo do kraja šta se tu dešava i zbog čega država ne može da reši ta ubistva", smatra novinar KRIK-a Stevan Dojčinović.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da je narko kriminal u poslednje vrema uzeo maha, kako u Srbiji i Crnoj Gori, tako i u ostalim zemljama regiona i da je upravo to razlog sve češćih ubistava. Takođe, dodaje da su nerešeni slučajevi i dalje na čekanju, jer država ima brojne prepreke.

"Posledica zavisnosti sudova i sprege sudova sa mafijaškim organizacijama, sprege policije sa nekim mafijaškim organizacijama i sprege politike sa mafijaškim organizacijama, nažalost u ovoj zemlji caruje narko mafija i ona emituje najveći broj tih ubistava", rekao je Radovanović.

Poslednjih godina veliki problem je i to što prilikom izvođenja likvidacija, zbog manjka profesionalnosti, sve češće stradaju nevini ljudi koji su se na tim mestima slučajno našli recimo kao prolaznici, zaključuje Radovanović i državnim institucijama poručuje da moraju da budu efikasnije u sprečavanju organizovanog kriminala.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Ima li država efikasan odgovor u borbi protiv mafije?

Izvor: N1 televizija, 02.Dec.2017

Podaci pokazuju da je u poslednjih pet godina u Srbiji i Crnoj Gori izvršeno 98 ubistava, od čega je najviše ubijano u srpskim gradovima. Zato stručnjaci konstatuju - država bi aktivnije trebalo da se uključi u borbu s kriminalom...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.