Za kim zvone zvona međunarodnog pravosuđa

Izvor: Vostok.rs, 24.Okt.2012, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za kim zvone zvona međunarodnog pravosuđa

24.10.2012. - Niko osim Rusije nije podržao Srbiju, koja je već skoro dvadeset godina podvrgnuta nasilju od strane međunarodnog prava

Razmišljanja posle izveštaja predsednika MTBJ u OUN

Prošle nedelje na Generalnoj skupštini UN razmatran je izveštaj predsednika MTBJ Teodora Merona o delatnosti tog tribunala u 2012. godini.1 U celini, izveštaj obiluje informacijama koje ne odgovaraju stvarnosti. Tako, na >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << primer, predsednik MTBJ tvrdi da je tribunal stvorio pravni sistem koji ne samo da obezbeđuje operativno sprovođenje sudskih procesa, nego i uspostavlja više standarde zaštite prava optuženih.2 To jednostavno nije istina. Toliki je raskorak između izgovorenog i stvarnog stanja stvari, da to zahteva i korišćenje teže reči – to je laž. Uzmimo na primer proces protiv Vojislava Šešelja. U tom postupku optuženi praktično već deset godina očekuje odluku suda u prvoj instanci i lišen je mogućnosti prava na odbranu ne samo u glavnom predmetu, nego i u paralelnim!3 Generalu Ratku Mladiću oduzeto je pravo da se njegov predmet razmatra pred nezavisnim i nepristrasnim sudom – njemu sudi osoba koja je direktno zainteresovana za bezuslovnu osudu optuženog. Radovanu Karadžiću nije odobreno vreme za opovrgavanje “činjenica”, koje su utvrđene u drugim procesima kao istinite. Pri tom, tužilaštvo ništa nije dokazalo – ono je jednostavno uzelo ove izjave iz drugih procesa, a odbrani ne da vremena da ih opovrgne: tako dobijamo duplo nasilje nad načelom pretpostavke nevinosti.

Na žalost, samo osam država je istupilo da diskutuje o ovom izveštaju: Indija, SAD, Kanada, Norveška, Tanzanija, Ruanda, Srbija i Rusija. Predstavnik Ruske Federacije I. Panin podvukao je neophodnost što bržeg prestanka rada tribunala i potpune predaje njegovih predmeta Međunarodnom rezidualnom mehanizmu. Na zvaničnom sajtu MTBJ, nastup ruskog predstavnika je na takav način osakaćen, da nije ostala ni jedna kritička primedba.4 Ispalo je da je tribunal predstavio Rusiju kao najvećeg prijatelja tribunala, koji ga hvali zbog njegovog “doprinosa međunarodnom pravosuđu”. I još više, na sajtu je izvrnuta pozicija Rusije o prestanku rada tribunala. Na sajtu je rečeno kako je ruski predstavnik zahvalio tribunalu na trudu za blagovremeni završetak svih započetih predmeta. Međutim, u stvarnosti je predstavnik Rusije podvrgao kritici rad MTBJ zbog nepoštovanja grafikona predmeta, i zatražio da sva suđenja budu završena do kraja 2013. godine. A 15. oktobra, prilikom nastupa na Generalnoj Skupštini UN, Teodor Meron je još jednom izjavio da MTBJ završava razmatranje apelacija krajem 2014. godine, ili što je još gore, tada će biti završeno razmatranje većine apelacija, a ne svih, kako je propisano rezolucijom SB UN! Tribunal krši norme važećih međunarodnih ugovora, baš ih briga za nekakve rezolucije!

U vezi sa predstojećom dvadesetogodišnjicom tribunala, Teodor Meron je udelio puno pohvalnih reči njegovom doprinosu “razvoju” međunarodnog prava. U vezi sa tim, Meron je posebnu pažnju udelio, na primer, takvom “doprinosu razvoju međunarodnog prava”, poput formulisanja novih vidova međunarodnih zločina, između ostalih seksualnog mučenja kao forme mučenja ili forme genocida. Međutim, te novotarije mogu biti nazvane samo nasiljem nad međunarodnim pravom, jer one predstavljaju menjanje postojećeg prava od strane subjekta, koji na to nema nikakvo pravo. Sud je organ koji sprovodi, a ne koji stvara zakone. U spisak dejstava koja predstavljaju nasilje protiv međunarodnog prava od strane MTBJ, možemo dodati i druge ”novotarije”: - ukidanje potrebe da se uspostavi posebna namera da bi se osudio pojedinac za genocid; - uklanjanje razlika između prisilnog premeštanja i deportacije; - ukidanje imuniteta šefovima država u pogledu krivične nadležnosti i još mnogo, mnogo drugoga.

Teodor Meron je dosta pažnje posvetio i svom ličnom doprinosu u kršenju normi običajnog međunarodnog prava, po pitanju “imuniteta šefova država i vlada.” On je utvrdio da je praksa objavljivanja naloga za hapšenje MTBJ za aktuelnim predsednicima, kasnije bila potvrđena od strane Međunarodnog suda OUN u predmetu “Nalog za hapšenje”. Jasno je da je pozivanje na glavni sudski organ OUN veoma važno za MTBJ, kako bi dokazali legitimnost svoje delatnosti. Međutim, MS OUN u stvarnosti nije doneo nikakvu takvu potvrdu! MTBJ ponovo izvrće činjenice! U predmetu “Nalog za hapšenje” MS OUN, ne govori se o šefovima država, već o ministrima inostranih poslova i ne o MTBJ, nego o međunarodnim sudovima koji su “ovladali odgovarajućom jurisdikcijom”. A kao što je poznato, MTBJ nema jurisdikciju nad Srbijom! On je sebi jednostavno prisvojio tu jurisdikciju! Kao što vidimo, na delu je dvostruka prevara, a prošla je nezapaženo! Ni jedna država nije protivurečila Meronu! Međutim, ako se razmatra delatnost MTBJ ne po razvijanju nego po kršenju važećeg međunarodnog prava, onda je tu njegov doprinos uistinu veliki. Jer taj polufabrikat koji je MTBJ založio u predmetu kršenja normi međunarodnog prava po pitanju imuniteta šefova država, preuzet je i razvijen od strane svih kasnijih međunarodnih sudova, kao što je specijalni sud za Sijera Leone5 i Međunarodni krivični sud6, koji je izdavao masovne naloge za hapšenje šefova država.

I tako, još jednom je rukovodstvo MTBJ predstavilo izveštaj koji obiluje lažima, ali koji nije izazvao nikakvu reakciju od strane država. Niko osim Rusije nije podržao Srbiju, koja je već skoro dvadeset godina podvrgnuta nasilju od strane međunarodnog prava. I to je shvatljivo, jer zvono međunarodnog pravosuđa zvoni sve jače i sve više preteći. Članovi međunarodne javnosti su zaćutali u nadi da će se sutra stvoriti međunarodni tribunal ne za njih, nego za suseda. Šteta, jer je dobro poznato da zvona uvek zvone za tebe.

Aleksandar Mezjajev,

1 Vidi «Devetnaesti godišnji izveštaj Međunarodnog tribunala za sudska gonjenja lica odgovornih za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava, počinjena na territoriji bivše Jugoslavije od 1991 godine», // Dokument OON: A/67/214–S/2012/592 od 1 avgusta 2012 g.

2 Sa govorom T.Merona možete se upoznati na zvaničom sajtu MTBJ na internetu: http://www.icty.org/x/file /Press/Statements%20and%20Speeches/President/121015_pdt_meron_un_ga_en.pdf

3 Vidi apelaciju V.Šešelja po otkazu prihvatanja njegovih zahteva o reviziji presude o neuvažavanju suda.

4 Vidi objavu na oficijelnom sajtu MTBJ na internetu: http://www.icty.org/sid/11114.

5 Nalog za hapšenje predsednika Liberije.

6 Nalog za hapšenje šefova država Sudana, Libije i Kot-d’Ivuara.

Izvor: Fond Strategičeskoй Kulьturы, fondsk.ru    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.