Vučiću, pravac Kukujevci

Izvor: Politika, 17.Mar.2015, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučiću, pravac Kukujevci

Čudno je to selo Kukujevci. Kao da nije naše. Da slučajno kolega Miomir Filipović, koji je napisao sjajnu reportažu o tom selu, nije zaturio negde „dži-pi-es”, pa zalutao u Austriju ili Nemačku? Otkud sad da čitamo o takvoj idili? Otkud toliko dece, toliko poslova i toliko sreće po metru kvadratnom, u do sada nepoznatom selu u blizini Šida? Niko iz sela ne beži za Beograd, ako je nešto manje inteligentan. Ili za Mađarsku, ako je nešto više pametan. Ma, kakvi! Još će sada svi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da nagrnu u to selo čuda, u kojem svi rade, u kojem nema nezaposlenih, u kojem se rađa toliko dece, da će još malo da tamo zidaju i gimnaziju. A možda i fakultet.

Imaju i seoski fudbalski klub. Ali ne plaćaju skupo svoje igrače, nego ih zapošljavaju i dele im dobre plate. Kao da su na Farskim Ostrvima. Čitaoci su očigledno, toliko željni dobrih vesti, da su tražili da reportažu vraćamo na sajt „Politike”. Jedan od čitalaca nam je napisao i ovo: „Kad god pročitam vesti iz Srbije, ono sve crnja od crnje. Zato ovo selo treba odmah da promeni ime od Kukujevac u Radojevac!”

Ne čudi želja običnog čoveka da čuje lepa vest ili, kazano po starinski, da pročita toplu ljudsku priča. Hajde da podelim i ja jednu malu tajnu sa nekoliko stotina hiljada čitalaca. Naime, izbegavam da gledam jutarnje programe, pa dolazim na kolegijum kao da sam pao s Marsa, a ne sa Palilule. Ne želim toksičnu terapiju loših vesti: od broja žrtava u Beogradu, što od noža, što od sudara pijanih vozača. Taman hoću da zagrizem sendvič, kad čujem: džihadisti bi opet nešto da prikolju.

Otuda život Kukujevaca deluje kao bajka iza čarobnog srpskog zida, kao enklava kojoj nisu potrebni ni „Južni tok”, ni evropski fondovi. Fućka se tim ljudima i za Amere i za Ruse, i za mere štednje i za MMF. Žive oni svoje male, divne živote! I zato treba da se svi ugledamo na njih.

Zato bi premijer Vučić hitno morao da sa svim ministrima ode u to selo i da ne izlazi odande dok se ne napije vode sa tamošnjeg izvora. Čini mi se da bi dobio bolji savet od bilo kog seljaka, nego od Tonija Blera, Stros Kana ili Guzenbauera. Ako svrati u kafanu i sedne da popriča sa meštanima, neka obavezno ponese rokovnik, kako bi zapisao tajni recept za lep život. Šta nas i njega sprečava da preuzmemo pelcer uspeha i zasadimo ga svuda po Srbiji? Ako Vučić kaže da već četiri ima plana za rekonstrukciju vlade, to nije dovoljno. Nedostaje mu peti element za srećniju Srbiju!

Dakle, gospodine predsedniče vlade, izvadite putni nalog i upišite mesto krajnjeg odredišta: Srbija, zadnja pošta Kukujevci. I ne žurite nazad. Vratite se tek kada budete saznali šta treba učiniti, pa da Srbija izgleda kao to selo. Naftu sigurno nisu pronašli, videle bi se bušotine.

Aleksandar Apostolovski

objavljeno: 18.03.2015

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.