Vučić: Ustavni sud BiH ne može da se ponaša protivustavno i antidejtonski

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Feb.2020, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ustavni sud BiH ne može da se ponaša protivustavno i antidejtonski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Ustavni sud Bosne i Hercegovine ne može da se ponaša protivustavno i antidejtonski jer je Dejtonski sporazum osnov postojanja BiH.

Uoči sastanka sa liderima EU i Zapadnog Balkana u Briselu, Vučić je za televiziju Pink rekao da je trebalo da budu izabrane neke sudije Ustavnog suda BiH, a ne da "Makedonka i još dvoje stranaca s Bošnjacima donose presudu da imovina koja je trebalo da bude predmet restitucije pripadne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << BiH umesto Republici Srpskoj".

"Sledeće su šume, sledeće su vode, pa vrtići i škole, pa onda nemate pravi program za vrtiće i škole, a onda više nemate pravo ni na jezik, baš kao i u Crnoj Gori", kazao je Vučić.

Povodom pisma koje je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poslao predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, navodeći da predsedavajući, hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić ne može da predstavlja celo Predsedništvo BiH na večerašnjem sastanku, Vučić je rekao da je Dodik "potpuno u pravu".

"Na prošlom ovakovom sastanku, kada je Dodik bio predsedavajući Predsedništva BiH, bila su prisutna sva tri člana, a sada su jedva dočekali da ne vide Dodika. Prvo što ću im večeras na sastanku reći je to što Dodik kaže. I šta će da mi kažu? Ništa, kao što ne mogu ništa da mi kažu kada pitam zašto Srbi u Crnoj Gori nemaju ista prava kao Albanci u Severnoj Makedoniji", naveo je Vučić.

Povodom kritika iz Sarajeva da je blago reagovao na Dodikovu jučerašnju izjavu o samostalnosti Republike Srpske, Vučić je rekao da "ne može da udara packe" Dodiku, jer mu je prijatelj i jer je član Predsedništva BiH.

"Nisam ni Tadić, ni Milošević, nisam jedan od tih koji misli da je vrhovni gospodar sveta, moje je da ponudim pomoć srpskom narodu u BiH i Crnoj Gori, a ne da udaram packe i da držim predavanja", rekao je Vučić.

On je kazao da je Dodik juče na zajedničkoj konferenciji za novinare s njim u Beogradu "izrazio želju da RS pronađe svoj put" i da će da krene putem samostalnosti ukoliko se nastavi nepoštovanje Dejtonskog sporazuma.

"Ja sam na to rekao da Srbija poštuje integritet BiH, da poštuje integritet RS u okviru BiH i Dejtonski sporazum po kojem ne možete imovinu da dodeljujete kako vam padne na pamet, već kako je rekao Dejtonski sporazum. Kao i uvek, kao i u Crnoj Gori, oni svi pronađu krivca u Beogradu, naučili su na tu politiku '90-tih", naveo je Vučić.

On je dodao da "ne može da kaže da je problem Republika Srpska" jer ona nema vojsku ni značajnu finansijsku moć, i da joj se divi "kako uopšte isplaćuje plate".

Vučić je rekao i da će na večerašnjem sastanku u Briselu tražiti ozbiljniju podršku EU za evropski put Srbije i ubrzanje ekonomskog razvoja.

Na neformalnom sastanku sa liderima Zapadnog Balkana učestvuju predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel i Andrej Plenković, premijer Hrvatske, zemlje koja predsedava EU.

Uz Vučića i Komšića, na sastanku su i predsednici Crne Gore i Kosova, Milo Đukanović i Hašim Tači, premijer Albanije Edi Rama i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.