Vučić: O sudbini vlade i intrigama 15. oktobra

Izvor: Politika, 05.Okt.2015, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: O sudbini vlade i intrigama 15. oktobra

POŽAREVAC – Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će polovinom ovog meseca saopštiti sudbinu vlade, odnosno odluku o izboima, te da će se tada osvrnuti i na sve intrige i trikove koje su pratile njen rad.

Time je Vučić odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše današanju izjavu ministra Aleksandra Vulina:"dokle će da trpi Kori Udovički u vladi”.

„Mislim da je svima jasno da državni organi rade svoj posao, ali i da je svima jasno o čemu se tu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << radilo. Ja se ne bavim intrigama i besmislicama, lažima i prepucavanjem”, naveo je premijer.

Prema njegovim rečima, svi dovoljno dobro znaju ko je u Srbiji i koliko pošten.

On je primetio da su, nasuprot intrigama, uspesi vlade, potkrepljeni konkretnim podacima i rezulatima, nešto što niko ne može dovesti u pitanje.

Stvar je, podvukao je Vučić, u budžetu, u zaustavljanju recesije, privrednom rastu...i to su činjenice koje niko ne može dovesti u pitanje jer je Srbija ušla u razdoblje dinamičnog rasta i „šta god bilo neće se vraćati u recesiju”.

Atmosfera koja se u društvu kreira je nešto sasvim drugo, konstatovao je Vučić i dodao da u ovom trenutku neće time da se bavi.

Zbog svega toga, on je ponovio da će 15. oktobra, ili dan kasnije, ukoliko 15. bude zauzet sastancima s komesarom Johanesom Hanom, koji u Beograd donosi izveštaj o napretku Srbije, obavestiti javnost „o svim trikovima koje je vlada prošla u prethodnom periodu, počev od tobože hiljada mrtvih u Obrenovcu, tvrdnje da su ministri i novinari čekali helikopter iz Novog Pazara na aerodromu, prisluškivanja, kao i napisa o tome da je novinarku RTS Petru Cvejić „oslobodio” u sudskom procesu zbog navodne veze sa njom, koju, inače, dodao je, nikada nije ni video...„.

„Toliko sam se laži, intriga i besmislica naslušao - evo ja idem na detektor, a oni se kriju na Tajlandu, pa će na Zanzibar, Kanadu, Argentinu...šta ja treba da radim - da se bavim lažima i prepucavanjima svaki dan”, rekao je Vučić.

Komentarišući izjavu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića o bezbednosnoj ugroženosti premijera, Vučić je rekao da zbog toga uopšte nije zabrinut.

„Mene to ne sekira i ne glumim heroja, Srbija, on (Stefanović) kao i drugi dobro znaju ko je i koliko pošten i kakva se atmosfera pravi...On više govori o političkoj atmosferi, nisam zabrinut niti me ta tema zanima”, rekao je Vučić.

Ne obazire se, dodao je, niti je za njega važno da li postoje nečije želje da se o tome govori svaki dan, već da je važno kako će Srbija da se razvija i napreduje.

Naveo je da i dalje postoje brojni tajkuni, da se pojedinci oslanjaju na političku moć i podršku koju su izgubili, pa ne mogu više kao ranije da uzimaju kredite bez kolaterala.

„Šta će ti ljudi da rade osim da se bore protiv mene. Taj jedini čovek a zove se Aleksandar Vucičh, vidite taj ludak je još tu - smakni ludaka i rešio si sve probleme”, primetio je premijer.

-----------------------------------

Vučić: Neizostavno rešiti sva otvorena pitanja u regionu

BEOGRAD – Premijer Aleksandar Vučić ocenio je da sva otvorena pitanja u regionu moraju biti rešena što hitnije, jer Srbiju, kako je rekao, čeka budućnost puna izazova zbog čega mora da nastavi da razvija institucije i jaka demokratska prava i slobode.

„Neizostavno moramo da rešimo sva otvorena bilateralna pitanja, kako bismo mogli da proizvedemo održivu stabilnost na Balkanu”, poručio je premijer učesnicima regionalne konferencije „Balkanska ruta i izbeglička kriza - šta organizacijie civilnog društva mogu da učine? Sta očekivati od nacionalnih vlada i EU?”.

Vučić je saopštio da je od početka godine kroz Srbiju prošlo 172.402 migranta, i da je to u odnosu na 2014. godinu, kada ih je bilo oko 23.000, 7,4 puta više.

On je naglasio da je Srbija u migrantskoj krizi pokazala humano i solidarno lice, da je pružila ruku svakom i pomogla koliko je mogla, te poručio da nikada neće prihvatiti politiku mržnje prema tim ljudima i nikada neće dozvoliti skupove protiv njih.

Vučić je poručio i da se Srbija neće svađati sa onima koji dižu ograde i žice i da nije srećan kada vidi da se nacionalizam koristi za izbornu kampanju, navodeći da je ključ i odgovor za migrantsku krizu da se unutar EU povede sveobuhvatan dijalog.

Srbija, prema njegovim rečima, mora da ima sopstevni politički identitet, jer ako sami sebe ne poštujemo, neće nas ni drugi poštovati.

Uz napomenu da je ovaj talas najveći izazov za politiku migracija, ali ne i poslednji, premijer je poručio da je budućnost u saradnji, a ne u ogradama i žicama.

Premijer je poručio i da ulazak u EU nije čarobni štapić koji će odmah doneti blagostanje, vladavinu prava i druge vrednsoti, te da je važno da taj put pređemo zajedno, „jer to nije poduhvat neke udaljene elite”.

„Ne vodimo pregovore i ne otvaramo poglavlja zbog vlade, već za građane, firme, gradove, opštine, većinu i opoziciju, ali i za ogranizacije civilnog društva”, rekao je Vučić navodeći da želi partnerski odnos sa organizacijama civilnog društva bez obzira čime se bave.

Rekao je i da je, baveći dugo godina partijskom politikom, tu politiku video u svemu, pa i u nekim subjektima koji su se krili iza različitih organizacija.

„To je uticalo i na moja razmišljanja o civilnom društvu, sada, posle tri godine, razmišljam nešto šire... Spreman sam da se menjam”, rekao je Vučić i dodao da, ako je on u stanju da prihvati kritiku tih organizacija, i one moraju da priznaju da nisu uvek u pravu.

Uz zahvalnost organizacijama civilnog društva na pomoći da se nađe pravi politički i ljudski put u odnosu prema izbeglicama, premijer je rekao da je siguran da nivo koordinacije sa organizacijama civilnog društva može u narednom preriodu biti i veći i bolji.

Ispitaćemo i ko je prisluškivao i ko je koga reketirao

POŽAREVAC – Premijer Aleksandar Vučić potvrdio je danas da će nadležni organi preduzeti i do kraja sprovesti istragu povodom svih navoda iz teksta koji je Teleprompter objavio kao zapis prisluškovanog razovora Bojana Pajtića i Lidije Udovički.

„Ispitaćemo sve, i ko je prisluškivao i ko je koga reketirao”, rekao je premijer novinarima i naglasio da taj slučaj neće ostati nerazjašnjen.

On je primetio da su svi koji su optuženi za prisluškivanje i reketiranje izrazili spremnost da svedoče na poligrafu, dok svi koji stoje iza tih optužbi - odbijaju detektor laži.

Premijer je dodao da je protal Teleprompter, odnosno njegov urednik, gori i od Tabloida i njegovog urednika Milovana Brkića, koji je objavljivao najneverovatnije laži o njemu i njgovoj porodici.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.