Izvor: B92, 14.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojnici VJ i tajni letovi

Beograd -- Dva vojnika VJ među prvim slučajevima tajnih letova i prebacivanja zarobljenika u organizaciji SAD, piše Politika.

U delegaciji Međunarodnog crvenog krsta u Beogradu potvrđeno da su predstavnici te organizacije u proleće 1999. posetili dva jugoslovenska vojnika u zatvoru u Manhajmu. Službenica s kojom je razgovarao novinar Politike nije mogla, zbog pravila rada MKCK i međunarodnih obaveza prema ratnim zarobljenicima da kaže ništa konkretnije o uslovima koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su tamo zatečeni.

MKCK navodi da su Boban Milenković i Šefko Dairović bili ratni zarobljenici u to vreme i da su s njima razgovarali predstavnici MKCK. Nemački nedeljnik Štern objavio je da su dva vojnika Vojske Jugoslavije bila prve žrtve tajnih letova SAD i tajnih zatvora, koji su se umnožili posle napada na SAD 11. septembra 2001. i početka takozvanog rata protiv terorizma.

U zapadnim medijima je 18. maja 1999. objavljeno da su oslobođena dva jugoslovenska ratnih zarobljenika, Boban Milenković i Seško Tairović, kako je pogrešno preneto ime Šefka Dairovića. Međutim, nijedan zapadni medij nije izvestio kada su oni zarobljeni, niti je tokom njihovog boravka u nelegalnom pritvoru bilo vesti. Kako su pisale britanske novine, jedan od vojnika uhvaćen je 16. aprila, a drugi oko dve nedelje kasnije. To je potvrdila narednica Bet Alber iz komande snaga SAD u Evropi, sa sedištem u Štutgartu. Jedan čitalac Politike iz Manhajma kaže da se za pritvorenike znalo i da su Srbi iz okoline tog grada svakodnevno protestovali ispred baze SAD.

Vojnici su 18. maja 1999. avionom prebačeni iz Manhajma u Budimpeštu, a odatle crnim kombijem ka granici s Jugoslavijom. Jugoslovenske vojnike su na granični prelaz Horgoš doveli predstavnici MKCK i mađarska policijska straža, a preuzela ih je jugoslovenska vojna policija. Ipak, sve do dolaska na prelaz, vojnici su bili pod nadzorom snaga SAD. Poznato je i da je tadašnji portparol Saveznog ministarstva za inostrane poslove Nebojša Vujović pozdravio oslobađanje dva jugoslovenska vojnika, koje su oteli pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova u graničnom pojasu sa Albanijom, odakle su prebačeni u Tiranu i predati predstavnicima NATO-a.

Iz izvora bliskih vojnoj policiji saznaje se da je vojnoj policiji poznat taj slučaj i navode da su vojnici odvojeno uhapšeni i predati Amerikancima, a zatim odvedeni u Nemačku. Nezvanično je rečeno da nisu podvrgavani torturi, ali da su svakako "preslišani". U vestima iz maja 1999. navedeno je da je vojnicima ponuđeno da za Haški tribunal svedoče o akcijama srpskih snaga protiv etničkih Albanaca, što su oni odbili.

Zanimljivo je da je puštanje vojnika VJ usledilo pošto su iz vojnog zatvora u Beogradu puštena tri vojnika SAD uhapšena 31. marta 1999. na granici Jugoslavije i Makedonije. Oni su bili zatočeni 32 dana i, prema navodima medija i zvaničnika SAD, bili su mučeni. Tadašnji ministar odbrane SAD Vilijam Koen izjavio je da se Pentagon nada da će puštanje vojnika VJ navesti Miloševića da ubrza oslobađanje bilo kojih budućih ratnih zarobljenika iz redova NATO-a.

Kako je juče rečeno u vojnim krugovima, u slučajevima kao što je Milenkovićev i Dairovićev, nadležna je vojna kontraobaveštajna služba, koja po pravilu razgovara sa oslobođenim vojnicima. Politika se obratila i Ministarstvu odbrane, ali nije dobila nikakvu informaciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.