Vojislav Tufegdžić: Samo zakoni fale

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jan.2015, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojislav Tufegdžić: Samo zakoni fale

U obračunu zbog dugovanja i kojekakvih nerešenih odnosa u novootvorenom beogradskom hotelu pre desetak dana ubijen je mladić. Iste večeri policija je znala ko je izvršilac ubistva, ko mu je pomogao u bekstvu i motiv zločina.

Verovatno su sve znali i svedoci, saopšteno je da ih je bilo petnaestak, koji su se zatekli u restoranu. Pažnju je u prvom trenutku privukla i informacija da su svedoci, kao i akteri ubistva, znani policiji, kako se to uobičajeno kaže, te da su od >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << reda bili naoružani. Naknadno je ovaj detalj izostavljen, možda zbog omaške novinara koji je izveštavao o događaju, možda zbog nepotrebnog „uznemiravanja javnosti“ o količini oružja s kojim se svakodnevno mimoilazimo u mirnodopskom i gostoprimljivom Beogradu.

Čak i da prihvatimo moguću brzopletost novinara koji vest o broju naoružanih teško da bi smislio s ciljem dramatizacije ionako sumornog događaja, i bez statistike je jasno da se Srbija ni izbliza nije oslobodila gomile naoružanja. U pomenutom slučaju dodato je objašnjenje da svi hotelski gosti imaju uredne dozvole za posedovanje oružja. I opet je izostavljeno da posedovanje nikako ne podrazumeva dozvolu za njegovo nošenje. Prvo je legalno pravo, drugo je krivično delo. Tako propisuje zakon. Nije potrebno usvajati novi i rigorozniji. Ali, to je samo zakon...

Verovatno više zahvaljujući spletu srećnih okolnosti nego brzometnom osvešćivanju, poslednjih nekoliko nedelja nije bilo vesti o teškim saobraćajnim nesrećama i maloletnim stradalnicima u vozilima. Bučali su mediji i sagovornici iz raznih oblasti o neophodnosti izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju kako bi se sačuvali mladi životi. Predlozi su stizali sa svih strana, zahtevana odgovornost i mladih i starijih, policajaca i ministara, putara, nastavnika, roditelja... Mesec i po brujanja, ali novog zakona nema. Ni hitnog postupka za njegovo usvajanje. A možda ni potrebe jer postojeći, kada se neko setio i proučio ga, u velikom delu reguliše sve što bi trebalo i novi. Ali, neka bude i rigoroznijeg kako se glave zbog sadašnjeg „mekanog“ ne bi gubile. Daj bože da je problem u zakonu.

Proteklih dana građani su bili zbunjeni, zapravo užasnuti, snimkom na kojem se vidi kako nekolicina komunalnih policajaca stavljaju lisice na ruke i nasilno uvlače u automobil ženu koja nije imala kartu u autobusu gradskog saobraćaja. Iz komunalne policije stiglo je nekoliko zbunjujućih objašnjenja. Prvo, da je snimak načinjen ilegalno i da kao takav nije smeo da bude prikazan. Drugo, da njihovi radnici imaju zakonsko pravo da tako postupaju sa građanima koji se oglušuju o zahteve. Pojednostavljeno, da mogu da ih legitimišu, pogotovo one bez karte za prevoz, te da ih hapse ako im se suprotstave. Niko nije pomenuo umeće razgovora pre upotrebe sile, na šta naravno nemaju pravo ukoliko istom nisu izazvani. Za tako nešto je i pripadnicima MUP-a potreban jak argument. No, da ludorija ne bi jeftino završila, negde se provukao i originalan, sumanut predlog, da bi ubuduće i komunalni policajci trebalo da budu naoružani. Sada se valjda čeka predlagač zakona kojim bi se zaštitili od putnica bez karti. I osećali ravnopravnim sa svedocima iz hotelskih restorana.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.