Vojislav Tufegdžić: Naš 12. igrač

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Okt.2014, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojislav Tufegdžić: Naš 12. igrač

Laici nisu dužni da znaju, ali je neobjašnjivo da takozvana stručna sportska javnost, ona koja u paru zna prihode sportista, donacije i sponzorske ugovore, nije objavila da je Igor Bogdanov, opskurni tetovirani lik iz stadionskih kaveza, profesionalni navijač neznanih boja i opredeljenja, izrastao u najskupljeg srpskog fudbalera.

Laici, naravno, nisu u obavezi ni da mu pamte ime, mada je umesno da to učine pošto, opet iz neznanih razloga, Bogdanov ima mogućnost da vaskrsava >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << gde ne bi mogao niti smeo da bude. Nije to verujući problem.

U Srbiji se o Bogdanovu ništa pouzdano ne zna, sem godina odrastanja i statusa huligana. Ali, ima zavidnu tržišnu, društvenu i fudbalsku vrednost. Za nekoliko minuta utakmice u Đenovi protiv selekcije Italije „performans“ Bogdanova, kao predvodnika rulje zbog koje je Srbija izgubila neodigrani meč sa 3:0 i potom nastupala pred praznim tribinama, koštao je Fudbalski savez Srbije, zapravo državu, 120.000 evra. Kada se tome doda i 100.000 evra koliko nas je UEFA kaznila zbog upada Bogdanova i njegovih sledbenika na teren posle 42. minuta utakmice protiv reprezentacije Albanije u Beogradu, to je zavidnih 240.000. U ovoj matematici je manje važno da ostajemo bez bodova, prepušteni gromkom navijanju pred TV ekranima.

Za jedno poluvreme fudbalske reprezentacije Bogdanov je, kao 12 igrač, državu koštao gotovo četvrt miliona evra keša. Pa, ima li plaćenijeg fudbalera od njega? Nedostižno za Ronalda i Mesija. A deluje da mu je svejedno gde nastupa; u gostima, u Đenovi, ili kod kuće, u Beogradu. Svejedno mu je i da li su „neprijatelji“ Italijani ili Albanci. Jedino mu je cenovnik uravnotežen. Neki već tvrde da ga za nastupe na stadionskim rešetkama i na terenu plaća direktno UEFA, jer im je najunosniji srpski fudbalski proizvod.

Italijanski mediji su naširoko izveštavali o prekidu utakmice u Beogradu, ali su u drugom planu bili igrači, okolnosti meča i odluka UEFA. Među Italijanima je zvezda ponovo bio Bogdanov. Ostali su zabezeknuti činjenicom da je vaskrsao na stadionu posle svega što je priredio u Đenovi. Ostali su i bez odgovora na pitanje kako je tako nešto moglo da se desi. Koga god su pitali, od rukovodilaca FSS, policajaca ili političara, odgovor je glasio: „Šta mi imamo s njim“? Previše pitaju Italijani. Uostalom, šta oni imaju s njim? Bogdanov je naš. Ponosan i nepredvidivo skup.

Rasplet oko Bogdanova, za koji se mediji uočljivo ne interesuju, po svemu sudeći će se ponovo otegnuti. Ne samo vremenski, nego i prostorno. Italijani su ga posle divljanja u Đenovi pronašli skrivenog u autobuskom gepeku među koferima. Proterali su ga što su pre mogli. Sada se, pošto policija nije mogla da mu uruči poziv za razgovor, bar kako nas obaveštavaju, Bogdanov krije na Kosovu. Širok pojam. Izvesno da nije u Uroševcu, Prištini ili Peći, već u severnom delu. Najverovatnije Kosovske Mitrovice. I nije teško naslutiti, ukoliko tako jeste, ko bi mogao da mu pruža utočište. Bilo je sličnih slučajeva.

Ali, o tome se ni Italijani ni UEFA ne raspituju. Zašto bismo mi morali da znamo? Čekaćemo s nestrpljenjem narednu utakmicu

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.