Vlada Hongkonga pristala na razgovore

Izvor: VOA, 07.Okt.2014, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Hongkonga pristala na razgovore

Ulaskom prodemokratskih protesta u Hongkongu u drugu nedelju, vladini zvaničnici su pristali da sa predstavnicima demonstranata razgovaraju o njihovim glavnim zahtevima.

Posle skoro dve nedelje protesta, vlada u Hongkongu pristala je da razgovara sa demonstrantima o njihovim zahteva koji se tiču osnovnog zakona zemlje, odnosno ustava te teritorije. Najavljeni su okviri za formalne razgovore, uključujući ravnopravan status među strankama, češće sastanke i obavezu vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << da sprovede u delo postignute sporazume.  Istovremeno, osnivač Demokratske partije Martin Li kaže da vlada u Hongkongu - pod pritiskom zvaničnog Pekinga - krši zakon.

Broj prodemokratskih demonstranata u Hongkongu je sada manji u odnosu na protekle dane. Barikade su uklonjene, a vladini službenici su se vratili na posao.

Međutim demonstranti su odlučni da će se okupljati u centru grada dok se ne ispune njihovi zahtevi za održavanje slobodnih izbora.

Vlasti su odustale od pretnje upotrebe sile, a osnivač Demokratske partije Martin Li kaže da ne veruje da će doći do nasilja.

Ne verujem da će se u Hong Kongu odigrati scenario sa Tjenanmena. Mislim da  se to neće desiti jer sadašnji režim to ne želi, a nema ni potrebe. Komunistička partija se 1989. bojala da bi mogla da bude zbačena sa vlasti. Međutim u Hongkongu tog straha nema, pogotovu što je ponašanje demonstranata u duhu ljubavi I mira”, kaže Martin Li.

Scene sa ispaljivanjem suzavca i napada neistomišljenika na demonstrante  zamenjene su povremenim emotivnim ispadima.

Preokret je nastao dogovorom vladinih zvaničnika i studentskih vođa da pokrenu novu rundu  direktnih pregovora o osnovnom zakonu Hongkonga.

Zakon je prekršen zbog nastojanja Pekinga da ne dozvoli žiteljima Hongkonga da na slobodnim izborima izaberu lidera po svom izboru, kaže Martin Li.

Peking je to dva puta do sada odlagao. Oba puta na pet godina. Sada kada smo mislili da konačno imamo pravu demokratiju za javnu kandidaturu za izbore 2017. Peking  postavlja uslov i kaže… može jedna osoba jedan glas, ali mi ćemo vam izabrati kandidate.”

Razgovori demonstranata I predstavnika vlade su dobar znak smatra Li.

Ukoliko ima dobre volje, posebno na strani vladajuće garniture, onda bi se ovo moglo dobro završiti. Međutim problem je u tome što Peking drži karte u svojim rukama.”

Analitičari kažu da ne veruju da će Peking udovoljiti zahtevima iz dva razloga. Prvo zbog bojazni  da bi narod Hongkonga mogao da izabere lidere koji bi ušli u konfrontaciju sa Pekingom, i drugo što bi i gradjani u Kini mogli da dodju na pomisao da traže javnu kandidaturu i slobodu izbora.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.