Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Maj.2015, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veselinović traži ostavku Verbića

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije su danas tražili da ministar prosvete Srđan Verbić objasni zbog čega je Zakon o udžbenicima povučen iz procedure, a neki i ocenili da je to razlog za ostavku ministra.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandara Jerkov je rekla da su "od pet zakona koji su bili na dnevnom redu, dva volšebno nestala iz procedure".Osvrnuvši se na saopštenje Ministarstva prosvete o tome da je Zakon o udžbenicima povučen pod pritiscima, Jerkov je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rekla da je to "veoma opasno jer znači da Vlada podleže pritiscima knjižara".

"Da li je zakon povučen da bi se ugodilo njihovim zahtevima?", upitala je Jerkov, kao i "Kako onda možemo da znamo da bilo koji zakon koji je predložen nije uradjen pod pritiskom?".

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević kazao je da je juče predlog zakona povučen bez objašnjenja.

"Ako je taj Predlog zakona povučen, evo, mi imamo spreman Predlog zakona o dopunama Zakona o visokom obrazovanju, da jednom princip akademske čestitosti bude i zakonski prepoznat kao jedan od osnovnih principa na kojima počiva sistem visokog obrazovanja u našoj državi", rekao je on.

Zamenik šefa poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke (SDS) Janko Veselinović rekao je novinarima da bi ministar prosvete trebalo da podnese ostavku.

"Vlada je povukla dva zakona, a ministar je izjavio da je zakon takav da se ne može popraviti amandmanima. To je najskandaloznije. Da ima morala, on bi podneo ostavku davno, a i ovo je za ostavku. Ovo pokazuje da vlada nema kompetentne ministre", kazao je on.

Govoreći tokom rasprave o izmena Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna, Veselinović je rekao da intelektualna svojina nije virtuelna.

Veselinović je kazao da je ta poslanička grupa tražila da se zakoni evaluiraju jer se ne primenjuju.

On je rekao i da je istraživanje pokazalo da se u Srbiji u 90 odsto slučajeva na crno trguje intelektualnom svojinom.

"Kod nas je intelektualna svojina siva zona. Jedna od najsivljih u privredi", kazao je on.

Veselinović je zapitao ministra prosvete "šta će se desiti ako neko uzme maketu Beograda na vodi i proglasi je za svoju", i iz čega će deca da nauče išta o industrijskom dizajnu kada ne postoje adekvatni udžbenici.

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić ocenio je da je Veselinović govorio o svemu, samo ne o tačkama dnevnog reda.

On je kazao da su tokom trrajanja opvog saziva Skupštine, povučena samo dva zakona, dok je u vreme vlasti Borisa Tadića povučeno na desetine zakona, i kao primer naveo Zakon o zabrani diskriminaciji i Zakon o železnici.

Babić je kazao i da je Veselinović 12 godina bio na vlasti, a da ništa nije uradio na zaštiti intelektualne svojine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.