Izvor: Politika, 02.Maj.2015, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verbić: Inovacije bliže tržištu

BEOGRAD - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je danas da je potpisivanjem ugovora o osnivanju Naučno-tehnološkog parka završen veliki posao koji traje skoro tri decenije, ističući da je ključno raditi na tome da se povežu nauka i privreda.

Verbić je u jutarnjem Dnevniku RTS-a rekao da će potpisivanjem ugovora o Naučno -tehnološkom parku dobiti srednje kompanije, koje svoje mesto na tržištu traže kroz inovacije.

„Imaćemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poslovno okruženje koje će omogućiti da ono što su rezultati istraživanja pretvore u proizvod koji će moći da se proda na tržištu”, istakao je ministar.

Park treba da pruži svima priliku da naprave korak između naučnih saznanja i tržišta, rekao je Verbić i dodao: „Naučiti ih kako da kreiraju biznis model, kako da se povežu sa drugim kompanijama. To je ono što institutima i fakultetima nedostaje.”

Prema njegovim rečima, Naučno-tehnološki park nije nešto što smo mi smislili, već takvih parkova ima preko 350 u Evropi i svi oni rade.

„Nadamo se da će naš biti jedan od boljih. Imamo Fond za inovacionu delatnost koji dobro radi. Imamo i nekoliko inkubatora, kao što je poslovno-tehnološki inkubator Tehničkog fakulteta”, ukazao je Verbić.

Ministar objašnjava da u poslovno-tehnološkom inkubatoru radi 300 mladih preduzetnika, a 25 od njih se vratilo iz inostranstva jer su videli da mogu ovde da rade.

Ipak, upozorio je on, Park ne može da bude samoodrživ istog trenutka jer je za to potrebno četiri godine. „Da bismo napunili park kompanijama trebaće nam godinu dana. One će doći preko javnog poziva, transparentno i očekujemo oko 100 kompanija”, navodi Verbić.

Govoreći o probi male mature održane pre nekoliko dana, ministar prosvete ističe da je na probi sve proteklo u najboljem redu.

„Prvi utisci su da đaci nisu ničim iznenađeni, to su očekivali. Deluje da su spremni. A koliko su zaista spremni, treba pitati nastavnike. Oni će sledeće nedelje imati rezultate”, istakao je Verbić.

Prema njegovim rečima, proba male mature treba da služi i deci i nastavnicima: „Đacima treba da pokaže u kojim oblastima nisu dovoljno uradili, a nastavnicima da vide koliko đake nisu naučili. Ne sme da se dogodi da se đacima daje ocena na osnovu ovog testa.„

Sumirajući rezultate rada ministarstva na čijem je čelu, Verbić ističe da se tokom proteklih godinu dana najviše insistiralo na poštovanju pravila po kojima se odvija obrazovni rad.

„Važno je da sada imamo svest o tome da postoje ta pravila i moći ćemo da ih menjamo tek onog trenutka kad ih budemo svi poštovali”, ukazuje Verbić.

On je dodao da jedan od zakona koje je ministarstvo pripremilo jeste zakon o osnovama obrazovanja koji će odrediti kako se biraju direktori, kako se neko zapošljava u školi.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Verbić: Inovacije bliže tržištu

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Maj.2015

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je danas da je potpisivanjem ugovora o osnivanju Naučno-tehnološkog parka završen veliki posao koji traje skoro tri decenije, ističući da je ključno raditi na tome da se povežu nauka i privreda...Verbić je u jutarnjem Dnevniku...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.