Vasin: Pajtić hteo da podnese ostavku, nismo ga podržali

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Okt.2015, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vasin: Pajtić hteo da podnese ostavku, nismo ga podržali

Posle izbora za predsednika DS, Bojan Pajtić je hteo da se povuče sa čela Pokrajinske vlade, kaže predsednik Pokrajinskog odbora DS Miroslav Vasin.

"On je hteo da podnese ostavku kako bi se u potpunosti posvetio stranci i opozicionom delovanju prema aktuelnoj vlasti, SNS i predsedniku te stranke i Vlade RS, Aleksandru Vučiću. Bojan Pajtić je o svojoj nameri obavestio organe Pokrajinskog odbora DS za Vojvodinu, tako da sam začuđen da Borko Stefanović to ne zna", kaže Vasin.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
U postupku razmatranja pravnog puta koji se primenjuje u slučaju da predsednik Pokrajinske vlade podnese ostavku, organi Pokrajinskog odbora su utvrdili da, prema čl.51 Statuta AP Vojvodine, u takvom slučaju Predsednik Skupštine APV ima pravo i obavezu da sprovede konsultacije o izboru nove Pokrajinske vlade i da te konsultacije traju do 6o dana, kaže se u pisanoj izjavi Vasina.

"Budući da je Demokratska stranka i Skupština bila u celom ovom mandatu izložena nastojanjima SNS da po svaku cenu, ne birajući sredstva, formira novu skupštinsku većinu, a da se u isto vreme Predsednik Skupštine APV, gospodin Ištvan Pastor, predsednik SVM, zalagao za formiranje koncentracione vlade u kojoj bi učestvovale sve parlamentarne stranke u Skupštini Vojvodine, smatrali smo da ne treba da podržimo zahtev Bojana Pajtića za povlačenjem sa mesta Predsednika Pokrajinske vlade", dodaje Vasin.

Prihvatanje zahteva Bojana Pajtića u tom trenutku bi značilo otvorenu mogućnost ulaska SNS u vlast, pa i, smatra Vasin, preuzimanja dominantne uloge, što bi bilo suprotno izraženoj izbornoj volji građana naše Pokrajine na pokrajinskim izborima i dovelo u opasnost vojvođanske nadležnosti i vojvođanske vrednosti.

"Da smo bili u pravu, pokazali su kasniji događaji, odnosno izjašnjavanje poslanika SNS za ukidanje nadležnosti Vojvodine, podrška gašenju " Elektrovojvodine", protivljenje postojanju vojvođanskih institucija u oblasti nauke i kulture i mogućnosti polaganja prijemnih ispita na maternjem jeziku i po svim drugim pitanjima koja se odnose na položaj Vojvodine", zaključuje Vasin.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.