Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jun.2018, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOICE: Milioni iz budžeta za udruženje građana koje se predstavlja kao modna komora

Projektu "Srpska nedelja mode" (Serbia Fashion Week) koji se održava u Novom Sadu dodeljeno je skoro 19 miliona dinara budžetskog novca od 2016. godine kroz čak 14 konkursa, pretežno iz gradskog i pokrajinskog budžeta za kulturu, i to za udruženje građana koje se zove "Nacionalna komora za modu Srbije", iako nije reč ni o kakvoj "komori", piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

U članku se navodi da to nije konača cifra, jer su pojedine institucije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << odbile da dostave precizne podatke.

Akteri nezavisne kulturne scene i modne industrije smatraju da je ovo jedan od mnogobrojnih primera netransparentnog trošenja novca poreskih obveznika kroz finansiranje komercijalnih manifestacija, piše VOICE.

Modni događaj Svetlane Horvat i njene majke Dušanke Vranješević dobio je "vetar u leđa" nakon što je 2015. godine njihovo udruženje građana "Nacionalna komora za modu Srbije" uvršteno u projekat Evropska prestonica kulture 2021 (EPK), piše u tekstu.

"Od ulaska u EPK, udruženje građana koje se predstavlja kao komora iako to nije, imalo je više različitih izvora finansiranja, pa su osim mnogobrojnih sponzora svoje doprinose dale i najmanje dve gradske uprave i tri pokrajinska sekretarijata", navodi VOICE.

Zamenica predsednika asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije Ksenija Đurović ocenila je da se u Novom Sadu ide ka tome da se bilo kakva kritika uguši.

"Jedna od najvažnijih karakteristika nezavisne scene jeste kritika, ali ona koja nudi rešenja. Ono što sada imamo je zanemarivanje i perfidan pokušaj cenzure. Taj pokušaj je veoma uspešan i ne podrazumeva javna istupanja protiv nekoga, već sistemsko ukidanje onoga što je kritika i onoga što na bilo koji način nudi nešto drugo", navela je Ksenija Đurović.

Članica Saveta za kulturu pri Skupštini grada Novog Sada Dragana Lukić iz pokreta "Dosta je bilo" ocenila je da komercijalni i samoodrživi projekti, poput Srpske nedelje mode, ne treba da se finansiraju iz gradskog budžeta.

"Model istovremenog apliciranja na više različitih konkursa sa jednim projektom, definitivno ukazuje na ispumpavanje para", ocenila je Dragana Lukić.

Članica Inicijative nezavisne kulturne scene Novog Sada Branka Ćurčić ocenila je da donosioci odluka očigledno stavljaju akcenat na velike i profitabilne manifestacije, dok se kritička kultura gura u stranu.

"Do prethodne godine nismo znali ko su članovi komisije koji biraju projekte u kulturi. Njihova imena nisu bila javno dostupna, eventualno su se pojavljivala u rešenju o raspodeli sredstava. Članovi komisija su uglavnom bili ljudi iz institucija grada", kaže Branka Ćurčić i dodaje da je namera njene organizacije bila da ostvari uvid u to kako se veće količine novca distribuiraju, ali se to ne dešava.

Tokom realizacije prošlogodišnje Srpske nedelje mode, veliki deo sredstava dobijen na javnim konkursima izdvajao se za promotivne, marketinške usluge, a među angažovanim firmama našle su se i one čiji vlasnici su članovi porodica organizatora, navodi VOICE.

Svetlana Horvat za VOICE nije znala da objasni sa preciznošću na koji način je njena manifestacija postala deo projekta od nacionalnog značaja, kao što je Evropska prestonica kulture, koje su reference opravdale učešće njenog udruženja, ali ni ko je načinio prvi korak, već je kazala da to "nije ni bitno".

"Znam da sam nešto u Kulturni centar išla često pre tri godine, baš davno je bilo. Negde 2015. smo stalno nešto radili tamo, pisali smo", ispričala je Svetlana Horvat.

Fondacija Novi Sad 2021 je odbila da odgovori na zahteve za pristup informacijama od javnog značaja, uskrativši podatak o tome koliko tačno novca je izdvojeno za projekte Nacionalne komore za modu Srbije i kad je tačno to udruženje uvršteno u projekat EPK.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.