Uspelo predstavljanje srpskog sporta

Izvor: Politika, 29.Nov.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspelo predstavljanje srpskog sporta

Veliki broj posetilaca Sajma sporta tri dana družilo se s velikim asovima, okušavalo u mnogim sportovima, prisustvovalo tribinama, projekcijama...

Treći Sajam sporta „Sportska strana Srbije”, koji je održan tri protekla dana u Hali 2 Beogradskog sajma, okupio je veliki broj posetilaca koji su se družili sa našim sportskim asovima, prisustvovali nekom od mnogih predavanja, gledali demonstraciona takmičenja u mnogim sportovima, a u nekima imali priliku da se i sami okušaju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Sportski savezi, njih čak 77, preselili su svoje sedišta na Sajam, i trudili se da svoje sportove i svoj rad što bolje predstave ljubiteljima sporta.

Deo zvanične prezentacije Odbojkaškog saveza Srbije bio je turnir „Sajam 2014” na kojem je 400 budućih odbojkašica i odbojkaša odigralo više od 50 utakmica, a Vladimir Grbić, zlatni odbojkaš iz Sidneja 2000. i  potpredsednik OSS, rukovodio je pokaznim treninzima…

Atletski savez Srbije potpisao je na Sajmu sporta sporazum sa Atletskim savezom Republike Srpske o međusobnoj saradnji u prisustvu ministra sporta Republike Srpske Nada Tešanović i ministra omladine i sporta Srbije Vanje Udovičića, kao i protokol sa Turističkom organizacijom Beograda o promociji Evropskog prvenstva u dvorani koje će se održati u Beogradu 2017. Ugovor su potpisali direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović i generalni sekretar Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković, a tom činu prisustvovao je i aktuelni evropski prvak u bacanju kugle u dvorani Asmir Kolašinac, koji je rekao da je san svakog sportiste da pred svojom publikom osvoji medalju.

Štand ASS posetila je i Tatjana Jelača u pauzi između dve svečanosti na kojima je primila vredna priznanja. Prvo je u Bukureštu proglašena za najbolju atletičarku Balkana, zatim je zajedno sa Asmirom Kolašincem primila trofeje AS Beograda namenjene najboljoj atletičarki i atletičaru glavnog grada.

„Bićemo prvaci sveta”

Na štandu Ministarstva omladine i sporta premijerno su prikazani kadrovi filma „Bićemo prvaci sveta” o generaciji koja je 1970. osvojila titulu prvaka sveta i njenim učiteljima.

Sa najboljim takmičarima iz mlađih kategorija družili su se Miloš Biković koji u filmu tumači lik Radomira Šapera, Aleksandar Radojičić koji igra Boru Stankovića i Strahinja Blažić, kojem je poverena uloga Nebojše Popovića. Domaćin im je bio ministar Udovičić, kao i našem najboljem automobilisti Dušanu Borkoviću koji je pokazao posetiocima kako da voze na stazi „Suzuka” na simulatoru.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac razgovarali o planovima za predolimpijsku 2015. godinu.

„Naredna godina je predolimpijska i zajedno radimo sve što možemo, i što nam ekonomska situacija dozvoljava, da obezbedimo uslove za dobre pripreme kako bi što više naših momaka i devojaka obezbedilo vizu za Rio. Cilj, naravno, nije da oni tamo samo odu, već da iz sve snage pokušamo da preskočimo skor od četiri londonske medalje”, rekao je Udovičić.

Vlade Divac je istakao da je to zajednički cilj:

„Veoma je teško izboriti i učešće na olimpijskim igrama, a kamoli da osvojiti medalje. Mi, naravno, želimo da ih bude više nego u Londonu i radimo na tome.

Najbolji sekretar i „Medalje zauvek”

Sportski savez Srbije, tehnički organizator ove manifestacije, iskoristio ju je da svečano proglasi najboljeg generalnog sekretara u našem sportu. Dobitnik te titule za 2014. je Željko Ovuka, generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije.

Takođe, javnosti je predstavljen treći tom edicije „Medalje zauvek”, u kojoj je predstavljeno 55 osvajača medalja na velikim takmičenjima.

Prisutnima su se obratili „junaci trećeg toma” kajakaški trener Velimir Aleksić, odbojkaš Slobodan Kovač, rukometašica Ljiljana Marković, rukometaši Jovan Kovačević, Branko Kokir, Dragan Momić i Dejan Perić, košarkaš Dragan Lukovski a poseban aplauz dobili su paraolimpijci Draženko Mitrović i Željko Dimitrijević. Uvodnu reč dali su ministar Vanja Udovičić i Aleksandar Šoštar, predsednik Sportskog saveza Srbije.

„Olimpijski čas” na štandu OKS održali su strelac Ivana Maksimović, osvajač 100. olimpijske medalje za naš sport u Londonu 2012. i džudista Nemanja Majdov, vicešampion Olimpijskih igara mladih u Nankingu ove godine, a Maksimovićeva je zajedno sa Jasnom Šekarić, Andreom Arsović, Leom Aleksić, Milenkom Sebićem, sportskim direktorom Srećkom Pejovićem i olimpijskim šampionom iz Seula 1988. Goran Maksimović posetiocima štanda Streljačkog saveza Srbije objašnjavala tajne ovog sporta.

Pravi hit među posetiocima bila je kuglana sa jednom stazom Kuglaškog saveza Srbije: Samo prvog dana oko 5.000 posetilaca bar jednom je „bacio kuglu” a pomagali su im kuglaši svetski šampion i vicešampion Igor Kovačić, bronzana sa Svetskog kupa Kristina Ljubenković, Borislav Rogić, Mateja Šakić…

Na štandu Teniskog saveza susret s novinarima imala je Ivana Jorović, finalistkinja juniorskog Rolan Garosa, a Rukometni savez Srbije je potpisao protokol o saradnji sa Rukometnim savezom Republike Srpske, organizovao javni čas mini rukometa, dok su rukomet predstavili članovi ženske i muške juniorske reprezentacije...

Pripremio Ž. B.

objavljeno: 30.11.2014

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Kako doći do 100.000 metaka?

Izvor: DobreVesti.rs, 30.Nov.2014, 01:55

BEOGRAD -  Trener sjajnog srpskog strelca na glinene golubove - trap Borka Vasiljevića, Darko Vasiljević na predstavljanju Streljačkog saveza za leteće mete Srbije u hali 2 „Beogradskog sajma“ poslednjeg dana  Sajma sporta, istakao je da je u Srbiji stasala sjajna generacija mladih strelaca,...

Nastavak na DobreVesti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.