Izvor: Politika, 23.Jan.2015, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručene nagrade „Politike” i „Zabavnika”

Povodom 111. rođendana našeg lista priznanje "Politike" za najbolju izložbu dodeljeno je Balintu Sombatiju a nagradu "Politikinog Zabavnika" za najbolju knjigu za mlade dobili su Dejan Aleksić i Simeon Marinković. Nagrade su predali glavni urednici Ljiljana Smajlović i Zefirino Grasi

U prisustvu brojnih zvanica iz javnog i kulturnog života, kolega i prijatelja, kuća „Politika” obeležila je svoj 111. rođendan svečanošću u Skupštini grada Beograda i uručenjem dve >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nagrade – „Politikine” nagrade „Vladislav Ribnikar” za najbolju izložbu održanu u 2014, i nagrade „Politikinog Zabavnika” za najbolje književno delo za mlade objavljeno u prošloj godini.

Umetnik Balint Sombati je 72. dobitnik nagrade našeg lista i to za izložbu „Bili smo heroji”, održanu u galerijama „Likovni susret” i „Dr Vinko Perčić” u Subotici, na kojoj su bili predstavljeni objekti, fotografije, instalacije, dokumentovani performansi. Žiri, koji su činili Radonja Leposavić (predsednik), Ljiljana Ćinkul, Katarina Mitrović, Stevan Vuković (istoričari i teoretičari umetnosti) i Marija Đorđević, urednik rubrike Kultura u našem listu, opredelio se za Sombatija jer, kako je rekao Radonja Leposavić, „on spada među one umetnike koji etiku stavljaju ispred estetike, koji često etiku suprotstavljaju estetici, koji život proglašavaju umetnošću”.

– Dakle, ti radovi su život Balinta Sombatija. Radovi Sombatija jesu i iskustva naša. Jesu i život naš. Nas – građana Subotice, Vojvodine, Srbije, bivše Jugoslavije, bivše Srednje Evrope, bivše Istočne Evrope... To je drugi razlog zašto se Žiri opredelio za izložbu „Bili smo heroji”. Mi smo svi Balintovi „duplikati”. I najzad – i to je treći razlog – radovi Balinta Sombatija postali su na izložbi vrlo savremeni, aktuelni, živi. Postali su opšti, univerzalni, evropski i svetski – rekao je Radonja Leposavić, prenoseći obrazloženje žirija.

Priznanje, koje podrazumeva plaketu i novačni iznos, Sombatiju je uručila Ljiljana Smajlović, glavna i odgovorna urednica lista „Politika”.

Nagrađeni umetnik Balint Sombati u Skupštini grada

Zahvaljujući na nagradi, Balint Sombat je kazao:

– Na vest o nagradi javila mi se prijateljica iz Londona. Napisala mi je da oseća da je ovom nagradom uspostavljena ravnoteža univerzuma. Znam da je ovo lepa metafora, ali sam siguran da su se vaša „Politika”, sa velikim p, i moja politika, sa malim p, u jednom trenutku potpuno poklopile – izjavio je laureat.

Deo postavke za koju je nagrađen prenet je u Beograd, u galeriju „Podrum” Kulturnog centra Beograda, gde će ostati do 31. januara.

Žiri „Politikinog Zabavnika”, koji je radio u sastavu Ivana Vujić (predsednik), Jasna Vlajić Popović, Slobodan Giša Bogunović, Predrag J. Marković i Petar Milatović, ovoga puta odlučio se za dva pisca – Dejana Aleksića i njegovo delo „Cipela na kraju sveta” i Simeona Marinkovića i njegovu knjigu „Stilske igre”. Ovo je treći put u istoriji ove nagrade da priznanje dele dva autora i drugi put da jedan autor ponovo bude nagrađen (Dejan Aleksić).

– Aleksićeva „Cipela na kraju sveta” širi temu bajke, razvija sponu između mašte i realnosti, simbolike i realizma. Knjiga je retka jer traži da čitalac, uz pomoć cipele, krene sopstvenim stazama u putovanje na kraj sveta. Delo je bistro i razumljivo, spoj bajke i života, poezije i igre. I Dejan Aleksić, pesnik, dramski pisac, autor knjiga za decu, ovom knjigom šapuće vlasniku jedne cipele na kraju sveta – osmeh večito živ – piše u obrazloženju žirija koje je pročitala Ivana Vujić.

Svečanosti je prisustvovao i Darko Ribnikar dugogodišnji direktor „Politike”

– Lepo je osećanje i velika čast biti dobitnik ovog priznanja, naročito ako se to desi dva puta. Ovaj roman je, između ostalog, i svojevrstan pokušaj odbrane čitanja. Jer, ono što mi pisci za decu uviđamo jeste da je fenomen čitanja ugrožen, s obzirom na to da nam deca rastu uz neke, rekao bih, primamljivije medije i da je ta borba unapred osuđena na neizvesnost. Pisci danas imaju veliku odgovornost pred sobom da odbrane čitanje, a tu misiju „Zabavnik” već dugo godina ispunjava – rekao je Aleksić.

Marinkovićeve „Stilske igre” plene spisateljskom dovitljivošću i majstorstvom, dozivaju i bude pisca u samom čitaocu. Kao što je u svojim čuvenim „Stilskim vežbama” Rejmon Keno opisao trenutak iz svakodnevice putnika autobusom na gotovo sto načina, tako i Marinković obrađuje narodnu basnu o taštom gavranu i prepredenoj lisici kroz više od sedamdeset stilskih oblika i književnih formi.

– Poigravajući se pripovednom osnovom basne, on je prepušta epskom desetercu, sonetu ili ditirambu, ali joj sa uspehom daje i lice našeg doba, oblikujući je po uzoru na žutu štampu i SMS. Tako basna postaje ujedno i događaj oko kojeg se roje iskazi njegovih glavnih junaka, svedoka i različitih kazivača, te pisac osvetljava brojne uglove njegovog sagledavanja i mogućnosti njegovog tumačenja – smatra žiri.

– „Zabavnik” je učinio veliko delo – udahnuo je mnogima želju da stvaraju i zato mu mnogo hvala. Svi smo rasli uz „Zabavnik” i udahnuli duh čudesnog i bogatstvo izraza koje širi ovaj list. U knjizi „Stilske igre” i čitav „Kreativni centar” je to podržao. Hteo sam da pokažem beskrajno polje mogućnosti izražavanja i mogućnosti da razvijamo empatiju kod ljudi, naročito kod mladih. Empatija nam nedostaje, a sve smo bliži jedni drugima – smatra Simeon Marinković.

Priznanje, koje čine plaketa i novčani iznos, autorima je predao Zefirino Grasi, generalni direktor Politike a. d. i glavni i odgovorni urednik „Politikinog Zabavnika”.

----------------------------------------------------------

„Politika” je član porodice

Čedomir Vasić, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti, prošlogodišnji dobitnik Politikine nagrade:

– Ja vas pratim dugo, ja sam čovek „Politike”. To je dugogodišnja ljubav i tu nema šta da se doda. Uvek ste bili i ostali vrhunski. Da slavite još mnogaja ljeta.

Dragomir Acović, član Krunskog saveta:

– Teško je reći nešto o vašem listu, a da to već neko nije rekao pošto je „Politika” mnogo starija i od nas najstarijih ovde. Sa njom smo odrasli. Ona je deo svakodnevnog života, ona nas taman onoliko svakodnevno iritira ili oduševljava kao i svaki drugi član porodice.

Nebojša Bradić, reditelj:

– Vaša izdanja imaju veliku tradiciju podrške kvaliteta u oblasti umetnosti i kulture i nagrade koje dodeljujete svakako znače onima koji ih dobiju, ali znače i za afirmaciju kulture uopšte. Kuća „Politika”, sa svojom tradicijom, i sama je garant kvaliteta. Verujem da je ova plemenita misija, koja se svake godine nekako obnavlja, dragocena.

M. Dimitrijević

objavljeno: 24.01.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.