Umesto na Terazijama „Koštana” pred Evropskom komisijom

Izvor: Politika, 06.Avg.2015, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto na Terazijama „Koštana” pred Evropskom komisijom

Da je Borisav Stanković mogao i da nasluti kakvu će sudbinu u 21. veku doživeti njegova „Koštana” možda bi svojim pokolenjima „dopisao” da ovo delo štampaju u veku kasnije jer ga ovi naraštaji očigledno ne zaslužuju

Umesto da se mjuziklom „Koštana”  Borisava Stankovića jednim od bisere srpske literature ove jeseni na sceni Pozorišta na Terazijama bave glumci, scenografi, muzičari, ovim komadom baviće se poverenik za zaštitu ravnopravnosti, delegacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Evropske komisije, gej aktivisti, mediji. Da nije tužno, bilo bi smešno! Posebno ako se zna da je u pitanju gotovo neraskidivi tandem: ansambl Pozorišta na Terazijama i reditelj Kokan Mladenović koji je u ovom muzičkom teatru potpisao najnagrađivanije predstave „Čikago”, „Maratonci trče poslednji krug”, „Zona Zamfirova”.

Aleksandar Đaja, direktor Pozorišta na Terazijama u svom pismu upućenom medijima u trenutku kada su sva beogradska pozorišta na kolektivnim odmorima, pa i njegov ansambl, navodi da se nisu stekli uslovi za premijerno prikazivanje najavljenog mjuzikla „Koštana” u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića. Kao razloge svoje tvrdnje navodi da ni posle skoro godinu dana od početka usmenih dogovora o realizaciji ovog projekta sa rediteljem Mladenovićem nisu ispoštovana oba dogovorena roka: 15. jun, koji je zatim produžen do kraja jula 2015. godine za predaju njegove adaptacije (libreta), kao i tekstova songova za  predstavu.

Budući da je iza Aleksandra Đaje dugogodišnje pozorišno iskustvo, zbunjuje podatak da za ugovaranje najvažnijeg projekta u sezoni nije i zvanično potpisao ugovore, jer usmeno dogovaranje ili ukazuje na neprofesionalizam ili na obostrano poverenje vernih saradnika. Odnosno, kako na osnovu usmenih dogovora jedna ozbiljna pozorišna kuća može da planira budžet i predoči ga osnivaču Skupštini grada Beograda? Posle lepe saradnje, pa usmenih dogovora, usledila je pismena prepiska dojučerašnjih saradnika.

Reditelj Mladenović u svom, takođe, pismenom obraćanju napominje da on i njegovi saradnici ni na trenutak nisu svojim angažovanjem ugrozili termin realizacije mjuzikla „Koštana”  navodeći da se razlozi za ovakav potez Aleksandra Đaje nalaze „negde drugde”.

Nekoliko naših poslednjih sastanaka, navodi reditelj Mladenović,  proteklo je uz „opaske” koje govore „o velikom pritisku nekih članova Upravnog odbora i nekih političkih struktura”, da se njegov projekat i termin rada uklone iz repertoara. „Vaše pismo dolazi, nimalo slučajno, nakon mojih javnih nastupa koji otvoreno i kritički govore o stanju u današnjem društvu ”, piše Kokan Mladenović.

Kao drugi veliki problem koji je, kako tvrdi Mladenović, od početka razgovora o podeli izazivao burne negativne reakcije Aleksandra Đaje jeste rediteljeva želja da ulogu Koštane poveri umetniku iz Bosne i Hercegovine, Boži Vreći, osobi transrodnog identiteta, koja, svojom pojavom, talentom, i životnim stavovima, predstavlja sve ono što Koštana treba da bude – odu slobodi, slobodi svake vrste ljubavi, slobodi izražavanja sebe, slobodi govorenja naglas protiv svega onoga što čini lažni okvir zajednice i sveta u kome živimo.

Tako se Pozorište na Terazijama drugi put zaredom u poslednjih dvadesetak dana „proziva” za transfobično cenzurisanje od strane Gej lezbijskog info centra. Nakon što je izbacilo, pa naknadno vratilo gej lika iz mjuzikla „Mama mia”, Pozorište na Terazijama sada vrši transfobično cenzurisanje predstave „Koštana” .

Da je Borisav Stanković mogao i da nasluti kakvu će sudbinu u 21. veku doživeti njegova „Koštana” i to u srcu Beograda možda bi svojim pokolenjima „dopisao” da ovo delo štampaju u veku kasnije jer ga ovi naraštaji očigledno ne zaslužuju.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.