Ukinuti Jedinicu za upravljanje projektima ili, odmah, smeniti njene rukovodioce

Izvor: Politika, 05.Avg.2014, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuti Jedinicu za upravljanje projektima ili, odmah, smeniti njene rukovodioce

Novac koji je dodeljen našim projektima stoji, naručene opreme nema, a mi smo prestali da naručujemo novu opremu s obzirom na to da nismo dobili ni onu iz 2011. godine

Našoj javnosti je možda manje poznato, a nama koji se bavimo naukom i živimo od nje svakako jeste, da se jedna dobra zamisao i korisna ideja – da se istraživačima Srbije bar malo olakša život kroz obnovu ili nabavku moderne opreme iz kredita Evropske banke za rad u novom projektnom ciklusu od 2010. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << – skoro još od samog početka pretvorila u pravi košmar. Za realizaciju ove ideje i sprovođenje nabavke opreme, formirana je tzv. Jedinica za upravljanje projektima–JUP u kojoj je za izvršenje ovog zadatka zaposlen znatan broj ljudi.

Verujem da se velika većina rukovodilaca odobrenih projekata od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (ako ne i svi, bez izuzetka) slažu da je JUP glavni krivac što ova ideja nabavke opreme nije sprovedena kako valja, a ni do kraja. Smenjivali su se rukovodioci JUP-a, organizacija posla, kao i neka pravila za koja nema ni finansijskog, ali ni logičnog opravdanja – efekt je uvek po nas istraživače bio isti, porazan. Nikakve molbe, dopisi, žalbe, nikakvi protesti, upozorenja pa čak i pretnje, nisu dali rezultate. Osim što su zapošljavali nove kadrove, situacija je uvek ostajala ista, novac koji je dodeljen našim projektima stoji, naručene opreme nema, a mi smo prestali da naručujemo novu opremu s obzirom na to da nismo dobili ni onu iz 2011. godine.

Naveo bih samo svoj primer. Od 2010/2011. do danas (uglavnom u 2011. i 2012. godini) dobio sam deo naručene opreme u vrednosti tek nešto više od 10 odsto od novca koji je na raspolaganju u okviru mog projekta. Ne verujem da je mnogo bolja situacija i sa ostalim kolegama koji imaju odgovornost za realizaciju svojih projekata. S obzirom na to da su mnogi od nas svoje istraživačke planove za četiri ili pet godina trajanja projektnog ciklusa bazirali i na toj naručenoj opremi, postavlja se logično pitanje: ko će snositi odgovornost za neizvršenje određenih projektnih zadataka ilimožda neispunjenje plana celokupnog projekta? Verovatno rukovodioci. Još gore će biti ako nam stigne informacija da više nemamo pravo da koristimo preostali novac koji nam je dodeljen za opremu, a onda nam nije „dozvoljeno“ da ga potrošimo.

Imamo praktično još godinu dana do kraja projektnog ciklusa i ako postoji dobra volja kod sadašnje garniture Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – a koliko mi je poznato postoji, jer su već pokrenuli rešavanje ovog dugogodišnjeg problema, kao i pitanje odgovornosti rukovodilaca JUP-a – trebalo bi hitnim postupkom smeniti rukovodioce i odgovorne ljude za postojeći nerad i haos, a za neke možda razmotriti i pitanje drugih vidova odgovornosti. Mislim da bi takvo rešenje pozdravili skoro svi istraživači Srbije, jer bi time stekli bar neku nadu za efikasnije korišćenje preostalog novca.

Rukovodilac Projekta 171019 u oblasti fizike čestica

Prof. dr Petar Adžić

objavljeno: 05.08.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.