U novom broju „Magazina” u nedelju, 22. novembra, čitajte:

Izvor: Politika, 20.Nov.2015, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U novom broju „Magazina” u nedelju, 22. novembra, čitajte:

10 PITANJA ŽIVOT SA STATISTIČKOM GREŠKOM

Kako se (zlo)upotrebljavaju silni podaci

Brojke pomažu i – zavode

U Centru za obradu podataka Republičkog zavoda za statistiku

Bombarduju nas rezultatima raznih istraživanja, uveravaju da su slanina i meso kancerogeni poput alkohola i duvana, mada je mnogima draži Vibov aforizam „statistika naša dika, što poželiš to naslika”, ili Mark Tvenova tvrdnja o tri vrste >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << laži – „laži, velike laži i statistika”.

Koliko je stara statistika u Srbiji, kada su kod nas počeli popisi stanovništva, beleženje zdravstvenih podataka, prebrojavaju stabla voćaka, kao i šta se može saznati iz naših arhiva i „državopisnih knjiga”  za „Magazin” govori Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku.

Piše Dragoljub Stevanović

-----------------------------------------------------------

NOVA OPREMA U REPUBLIČKOM ZAVODU ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE

Laseri „čitaju” ikone i freske

Vojin Nikolić pokazuje kako radi novi aparat

Teško je u Italiji naći zdanja poput naših, koja su bila delimično srušena, dva puta paljena, neko vreme korišćena kao štala, dakle poprilično oštećena. Ne čudi da je država zato lane odrešila kesu da bi konzervatori i restauratori  lakše radili.

Nova oprema će svakako pomoći da se lakše radi i na terenu, a jedan od njih su i Dečani, gde ekipa stručnjaka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd već nekoliko nedelja restaurira ikone, pa je tamo sa bratstvom bila i na dan kada se odlučivalo o prijemu Kosova u Unesko.

– Ono što je sasvim sigurno jeste da problem sa ljudima kod nas ne postoji, imamo profesionalce koji odlično rade, njihovo znanje i stručnost sasvim sigurno su u rangu onog koje imaju kolege u okruženju i šire – kaže Vojin Nikolić, šefa slikarskog ateljea, ili zvanično Odeljenja za slikarstvo i fizičko-hemijske laboratorije u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture – Beograd.

Piše Rajna Popović

-----------------------------------------------------------

PORODIČNI LEKAR

Opasnost vreba iz čaše

Mladi često ne shvataju kakvom riziku se izlažu pijući u klubu ili na žurkama

Alkoholna pića i neke droge, pogotovo u kombinaciji, što je vrlo često, ostavljaju trajne posledice na mentalno i fizičko zdravlje, posebno mladih, koji na slavlju o tome ne razmišljaju.

Uprkos ozbiljnim upozorenjima, prof. dr Jasmina Jović Stošić, načelnik Klinike za urgentnu i kliničku toksikologiju VMA, kaže da je u poslednje vreme sve veći broj onih koji zatraže pomoć na ovoj klinici, u proseku deset svakog dana, a koja je jedina specijalizovana ustanova za lečenje akutnih trovanja, otvorena 24 časa, sedam dana u nedelji. Ponekad vrlo razočaravajuće deluje ponašanje drugova otrovanog a i roditelja koje lekari prvo zovu kada mlad čovek bude doveden na kliniku da mu pomognu.

Piše Dana Stanković

-----------------------------------------------------------

NE SAMO O POSLU  Zorica Mitev Vojnović

Nju svi moraju da slušaju

Zorica Mitev Vojnović

Prva dirigentkinja koja je stala za pult Narodnog pozorišta stalno je morala da dokazuje da joj ni to što je žena, ni sitan stas nisu prepreka u karijeri. Trenirala je bacanje kugle i košarku, kao da je znala da će joj i takva snaga i veština zatrebati

Kada je 1977. godine Zorica postala punoletna rešila je da život uzme u sopstvene ruke. Napustila je Ekonomski fakultet, na kojem je već položila nekoliko ispita i upisala Fakultet muzičke umetnosti.

– Bila je to moja prva pobuna. Već sam pre toga nagovestila roditeljima da me ne zanimaju nikakve „tašna-mašna-broš” profesije– priča Zorica Mitev Vojnović.

Piše Aleksandra Mijalković

-----------------------------------------------------------

ROBUJEMO LI STEREOTIPIMA O ŽENAMA U UNIFORMI

Pušku u jednu, a dete u drugu ruku

Kadetkinje danas kao nekada Milunka Savić

Na prostoru Jugoslavije u Drugom svetskom ratu učestvovalo je dva miliona žena, a čak 600.000 provelo neko vreme u zatvorima ili logorima. U zapisima o Drugom svetskom ratu Milan Tepić je zabeleženo da nikada, tokom borbi, nije video ženu-borca koja se ponaša kukavički

– I danas se sećam ratnih priča prabake Milke Ostojić koja se tokom Drugog svetskog rata borila u partizanskim jedinicama. Tokom celog rata sa njom je bilo i njeno dvoje dece – uvodi nas u priču dr Vladimir Barović, predavač na odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Piše Jelena Popadić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.