Treba ih animirati i držati na okupu

Izvor: Politika, 02.Nov.2011, 01:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treba ih animirati i držati na okupu

Šankeri u diskotekama su najveći problem

Prva ekonomska škola je škola sa velikim brojem učenika koji su raspoređeni u devet odeljenja u svakom razredu. Na ekskurzije obično ide više od dvesta učenika, a sa njima i devet profesora i stručni vođa puta. Prvi razred ne ide na ekskurziju odlukom Nastavničkog veća, drugi razred ide na odredišta po Srbiji u trajanju od tri dana, a treći i četvrti u inostranstvo u trajanju do pet, odnosno sedam dana.

Prošlog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << septembra Prag i Beč obišlo je 63 odsto učenika trećeg razreda, ali ove školske godine maturanti nisu išli nigde jer nije bilo dovoljno prijavljenih. Uzrok tome treba tražiti u visokoj ceni ekskurzije. Primera radi, prošle godine maturanti su obišli severnu Italiju i Rim i ekskurzija je koštala 383 evra. Ipak, i ovogodišnji maturanti su pokrenuli inicijativu da idu bilo kuda, pa makar i na tri dana, jer im je žao da ostanu bez maturske ekskurzije. No to je prilično teško izvesti zbog poštovanja procedure i kratkog vremenskog roka.

U pripremama ekskurzije učestvuju odeljenjske starešine, učenici, roditelji, direktor. U ugovoru sa agencijom insistiramo na kvalitetnim autobusima, na sobama u hotelima bez pomoćnih ležajeva i na dva obroka dnevno. Upozoravamo učenike da za vreme ekskurzije u svakom trenutku vode računa o svom ponašanju i disciplini. Upozoravamo ih na to da je konzumiranje alkohola ili opijata najstrože zabranjeno i da u suprotnom mogu snositi zakonske posledice. Insistiramo na tome da se svaki pojedinac ponaša u skladu sa planom i programom ekskurzije i da svoje ponašanje prilagodi grupi.

Naša škola na ovim putovanjima nije imala drastičnijih problema, ali ponekad se događa da neko zakasni i da grupa zbog toga mora da čeka, da neko pokuša da kupi alkohol itd. Dešava se i to da se neko na ekskurziji razboli. Tada se nastavnici prilagođavaju situaciji i trude se da takvi učenici budu pod stalnim nadzorom.

Ekskurzije bi trebalo tako organizovati da program ne bude prenatrpan, ali nije dobro ni kada učenici imaju previše slobodnog vremena. Najveći problem su večernji termini, posle završenih planiranih obilazaka. U tim trenucima treba animirati decu i držati ih na okupu. Taj problem rešavamo tako što im organizujemo diskoteke, i to samo za učenike naše škole. U diskotekama nastavnici posebno vode računa da šankeri ne prodaju učenicima alkohol. Ovo govorim zato što se događalo da i pored dogovora sa vlasnicima o zabrani točenja alkohola, oni dogovor prekrše zbog zarade.

Rekao bih da nastavnici na ekskurzijama vode računa o deci 24 časa dnevno, što je jedini način da se preduprede mogući problemi. Naravno, i pored toga može da se dogodi nešto nepredviđeno.

Ekskurzije su učenicima vrlo važne, pogotovo srednjoškolcima koji putuju u inostranstvo. Time stiču mogućnost da vide kako se u drugim zemljama živi, kako su i koliko druge države organizovane, mogu da vide kulturne i istorijske spomenike… Obilazak privrednih kolektiva ili ustanova koje se bave poslom za koji se naši učenici spremaju je prilično težak zadatak kada je reč o inostranstvu.

Ekskurzije su i inače predmet kritika zbog njihovog nedovoljno obrazovnog karaktera; kaže se da podsećaju na turističke, pa čak i šopingture, ali deca, kao i njihovi roditelji, očito i kupovinu smatraju sastavnim delom putovanja. Upravo zbog toga, od agencije tražimo da odvoji recimo dva sata za kupovinu u nekom tržnom centru koji je usput i ne remeti program putovanja.

U današnje vreme većina roditelja nema mogućnosti da obezbedi celokupnoj porodici odlazak u inostranstvo. Ali zahvaljujući đačkim ekskurzijama oni omogućavaju bar svojoj deci da vide neke evropske zemlje.

Na ekskurzijama se dešavaju i ekscesi, a nažalost i nesreće. Disciplina u školama je u celini slabija nego ranije, a još je slabija na putovanjima, kada je atmosfera još opuštenija. Tome doprinose današnji svetski trendovi u obrazovanju i vaspitanju, koji su ugrađeni i u naš obrazovni sistem. Na primer, zakon je dozvoljavao učenicima da bez ikakvih posledica neopravdano izostanu sa čak 35 časova godišnje. To je školama donelo mnoštvo problema. Deca izostaju za svaku sitnicu i upravo je to i unelo preteranu opuštenost koja još više dolazi do izražaja na ekskurzijama. To je kao kad bismo zaposlenima dozvolili da na posao dolaze kad im se prohte. Srećom, taj problem je brzo uočen i u julu ove godine odredba o izostancima je promenjena.

*Direktor Prve ekonomske škole u Beogradu

Milibor Saković

objavljeno: 02.11.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.