Tito ili Spiridon Mekas

Izvor: Vostok.rs, 15.Maj.2014, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tito ili Spiridon Mekas

15.05.2014. -

Gerta Has — Slovenka austrijskog porekla u svoje 23 godine radila je u obaveštajnom centru Kominterne u Zagrebu i bila jedan od najboljih stručnjaka za izradu falsifikovanih dokumenata. Njenoj karijeri u partiji pomagala su ne samo komunistička ubeđenja i poznavanje marksističke ideologije, već i umeće da radi u ilegali u uslovima potpune konspiracije.

Kako je ona govorila uoči svoje smerti 2010. godine: Umela sam da radim mnoge stvari. U tom odgovornom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i važnom poslu trebalo je umeti raditi na izradi dokumenata važnih za živote ljudi. Jer oni su prevozili po zemlji i u inostranstvo zabranjene i opasne materijale.

Gerta Has je objasnila još jednu legendu o Titovim dokumentima. Neki britanski obaveštajac u svojim sećanjima je pisao da je pasoš na ime građanina Kanade Spiridona Mekasa sa kojim je Tito putovao po svetu, bio izdat uz podršku britanskih i američkih specijalnih službi. A poznati špijun Vilijam Stefenson koji je radio pod pseudonimom Neustrašivi u knjizi Čovek koga su zvali ”neustrašivi”, pisao je da je još pre Drugog svetskog rata Tito imao kontakte sa rukovodiocem američke obaveštajne službe Vilijamom Donovanom.

To je važno za razumevanje zašto je Tito imao kanadski pasoš na ime Spirodona Maksa. Opisujući situaciju u Jugoslaviji uoči rata, Stefanson piše: Postojala je grupa ljudi spremnih na otpor, komunisti na čelu sa Titom. Ali tada je za sve to bilo samo ime. Kako su neki govorili, to je mitska figura, čovek koji je nedavno doputovao iz Sovjetskog Saveza i ima u rukama kanadski pasoš na ime Spiridona Mekasa. Kako ga je dobio? Niko nije znao. Tako je to i ostalo tajna. Tito se u to vreme veoma nervirao. Jer Staljin je testirao ostale rukovodioce komunističkih partija istočne Evrope. Ipak, dok su mnogi komunistički rukovodioci strogo poštovali ukaze iz Moskve na račun pakta o nenapadanju sa Hitlerom, Tito je počeo da se priprema za borbu protiv fašista. I mada on više nije dobijao ukaze od Staljina, zato je preko posrednika imao instrukcije od Donovana. On je uverio jugoslovenske komuniste da bez obzira na sva politička neslaganja, svi koji stupe u borbu protiv fašista, dobiće pomoć od SAD. Jugoslavija ne treba da sarađuje sa Hitlerom. Njen poraz će omogućiti Berlinu da izvede svoje trupe sa Balkana, a to preti raspadom i SSSR, i balkanskih drava, pisao je Stefanson (Citat po knjizi «A Man Called Intrepid», The Lyons Press, p. 210).

Autor knjige «A Man Called Intrepid» nikada nije navodio nikakva objašenjnja, mada novinari, istoričari i publiciste stalno su mu tražili da to učini. Govorio je da ne zna nikakve detalje o kontaktima Tita i Donovana, ali tvrdio je da su njegove infromacije iz pouzdanih izvora. U drugim memoarima «Intrepid Last Case» Stefenson je priznao da Titu pasoš na ime Spiridona Mekasa kanadske vlasti nisu izdavale, to je bio falsifikat jugoslovenskih ilegalaca. Pri tome britanski obaveštajac je zamenio jednu legendu drugom. Sada je tvrdio da je Tito imao kontakte sa Donovanom na nekim biznis-projektima. ((William Stevenson, Intrepid Last Case, p. 180)

Konstantin Kačalin,

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.