Teroristički akt u Turskoj

Izvor: Vostok.rs, 03.Feb.2013, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teroristički akt u Turskoj

03.02.2013. -

Pored ambasade SAD u Ankari odjeknula je eksplozija, u kojoj je, po rečima guvernera prestoničke povincije poginulo dvoje ljudi, a dvoje je ranjeno.

Ko stoji iza ovog terorističkog akta? Kakvu političku poruku on nosi i kome? Među ekspertima nema jedinstvenog mišljenja.

Svoju tačku gledišta za Glas Rusije izneo je bivši potpredsednik vlade i ministar finasija Turske, a sada lider stranke Turska, profesor Abdulatif Šener.

- Svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << teroristički akt je zločin protiv čitavog čovečanstva. U skoro svakom terorističkom aktu ginu nevini ljudi. Danas je jedan od najvažnijih zadataka međunarodne zajednice borba protiv terorizma. I ovaj incident razmatram u prvom redu sa ove tačke gledišta. Nije manje važno shvatiti ko upravo može da stoji iza ovog teorističkog akta. Radi toga treba pogledati, samtram, sirijsku politiku Turske.

Uvek sam se zalagao protiv aktualne sirijske politike kabineta, posebno protiv prisustva u regionu terorista Al-Kaide. Kao što znate, veliki deo sirijske opozicije čine ne Sirijci, već različite strane oružane grupacije. Upravo zbog njih Sirija danas gubi svoje građane, upravo oni krše ljudska prava u Siriji. Saopštava se da je za vreme konflikta poginulo oko 60 hiljada Sirijaca. Odgovornost za to u prvom redu leži na terorističkim grupacijama.

Podrćavajući sirijsku opoziciju, Turska samim tim pravi grešku, pošto doprinosi pronicanju terorista Al-Kaide u region. Po nekim podacima, teroristi Al-Kaide od 15 do 20 hiljada ljudi, trenutno se nalaze na tursko-sirijskoj granici, periodično je prelaze. Danas, koliko je poznato, Al-Kaida nema problema sa Turskom. Ipak šta će biti kada se kod nje pojave pretenzije na Tursku? Jednom su oni u Istambulu ispred banke aktivirali bombu. Tada je teroristički akt odneo mnogo nevinih života. Osim tog terorističkog akta na našoj teritoriji više nije bilo tako glasnih napada. Ipak u poslednje vreme u reion proniče veliki broj terorista Al-Kaide. Oni žele da vrše svoje terorističke akte uglavnom u Siriji i Iraku, mada samo njihovo prisustvo u regionu je već pretnja svim zemljama regiona. I sprovoditi politiku u kojoj se broj terorista u regionu uvećava ni iz daleka nije u interesima Turske. Zato smatram da aktualni premijer Turske Redžep Tajip Erdogan sprovodi u pogledu Sirije pogrešnu politiku.

Poslednji teroristički akt ispred američke ambasade u Ankari vezan je neposredno za Al-Kaidu. Hteo bih da skrenem pažnju na nedavna saopštenja u medijima da je u Ankari uhapšen zet ubijenog lidera Al-Kaide Osame bin Ladena, Sulejman. Tajna operacija je bila izvedena zajedničkim naporima Nacionalne obaveštajne službe Turske i Cije.

Sada treba da shvatimo protiv koga je ovaj teroristički akt izvršen? Da, protiv američke ambasade. Ali gde? U Aknari. Znači, usmeren je uglavnom protiv Turske, koja treba da izvede zaključke i preduzme neophodne mere bezbednosti.

U sirijskoj politici koju vodi Turska ima mnogo protivrečnosti. S jedne strane, turska vlada sprovodi takvu sirijsku politiku koja doprinosi uvećanju brojnosti terorista Al-Kaide u regionu. Sa druge razmešta u Turskoj zapadne raketne komplekse Patriot. Pokušaj da se spoje dva neprijatelja na jednoj teritoriji najveća je greška koju može da učini neka vlada. Koji će rukovodilac doprinositi formiranju potencijala oružanih sukoba i terorističkih akata na teritoriji njegove zemlje? Ni jednoj zemlji to nije potrebno! Ipak kod nas u zemlji su i Patrioti i Al-Kaida.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.