Tamara Vučković: polemika oko imena JDP-a nepotrebna

Izvor: Politika, 12.Feb.2013, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tamara Vučković: polemika oko imena JDP-a nepotrebna

BEOGRAD – V.d. direktora Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) Tamara Vučković izjavila je danas Tanjugu da je polemika oko imena tog teatra nepotrebna, ističući da JDP ima kvalitet za status ustanove od nacionalnog značaja, kao i podršku Ministarstva kulture Srbije za svoj rad.

Ona je time reagovala na izjavu akademika Ivana Jevtića, predsednika Komisije za sticanje i oduzimanja statusa ustanove kulture od nacionalnog značaja koji je, kako prenose mediji, prigovorio pridevu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jugoslovenski u nazivu ovog pozorišta.

„Mislim da je nepotrebna izjava predsednika komisije Jevtića izazvala vrlo veliku i burnu reakciju ne samo kulturne nego i šire javnosti. Moram da kažem da nam bez prestanka zvone telefoni, javljala se i Mira Stupica”, rekla je ona.

V.d. direktorka je ocenila da je „podignuta jedna tema u javnosti kojoj uopšte nije ni mesto ni vreme”.

„Gospodin Jevtić je predsednik komisije koja dodeljuje institucijama status od nacionalnog značaja. U opisu zadatka te komisije ime nije u nadležnosti. Ta komisija treba da raspravlja o kvalitetu rada jedne ustanove, o njenom kontinuitetu i značaju, koje JDP svakako ima”, naglasila je Vučkovićeva.

Ona je podsetila da smo „nedavno imali izjavu jednog člana komisije za dodeljivanje nacionalnih penzija koji je zašao u imovinski status JDP-a, čemu takođe nije bilo vreme i mesto”.

„Mislim da su to pojedinačni ispadi, ne mislim da je to neka strategija, samo što ovakvi pojedinačni iskazi otvaraju raspravu ko stoji iza toga, koja stranka, ministarstvo, da li Vlada... Svako od nas ima pravo na svoje mišljenje, ali ovakvi ispadi samo doprinose daljim podelama u našem društvu, što nam nije potrebno”, izjavila je ona.

Vučkovićeva je istakla da osnivač JDP-a - Skupština Beograda jedini ima pravo da predloži promenu imena. „Naravno, ukoliko jednog dana osnivač to bude pokrenuo, možda će se ta rasprava tada i otvoriti”, dodala je ona.

JDP inače ima veoma dobru saradnju sa Ministarstvom kulture Srbije.

„Nama je Ministarstvo vrlo pomoglo u produkciji naše najnovije premijere 'Otelo'. Imali smo uspešan sastanak sa predsednikom Evropske unije pozorišta. Predložili smo da se u JDP-u 2014. održi evropski festival sa temom '100 godina od početka Prvog svetskog rata'. Tim povodom smo imali sastanak kod ministra kulture (Bratislava Petkovića) i dobili vrlo veliku podršku za naš projekat”, naglasila je ona.

V.d. direktorka JDP-a je izrazila nadu da je trenutna polemika samo jedna faza u dodeljivanju statusa ustanove kulture od nacionalnog značaja.

„Nakon što i Nacionalni savet za kulturu bude dao svoje predloge, Komisija može i ne mora da promeni svoje mišljenje, Ministarstvo će dati svoje, a na kraju će Vlada Republike Srbije odlučiti koje će institucije dobiti ovaj status”, zaključila je ona.

Tanjug

objavljeno: 12.02.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Spisak ustanova od nacionalnog značaja nije konačan

Izvor: Blic, 12.Feb.2013

Predsednik Komisije za sticanje i oduzimanja statusa ustanove kulture od nacionalnog značaja Ivan Jevtić izjavio je danas Tanjugu da spisak ovih ustanova nije konačan, da će se o njemu još razgovarati i dogovarati sa Nacionalnim savetom za kulturu. Ivan Jevtić..Akademik Jevtić je rekao da će...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.