Izvor: Blic, 20.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob muške i ženske logike

Sukob muške i ženske logike

U Pozorištu na Terazijama juče su počele probe komada 'Svadba u kupatilu' Milorada Pavića, koji režira Saša Gabrić; premijera planirana za mesec i po dana. Zanimljivo, do sada iako su komadi ovog autora prisutni na raznim scenama u svetu, posebno u Rusiji, u Beogradu ih, sem nekoliko izvođenja 'Hazarskog rečnika' u režiji Tomaža Pandura u Centru 'Sava', nije bilo. Na konferenciji za novinare, povodom početka rada na komadu 'Svadbe u kupatilu', >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predstavljena je umetnička ekipa koju čine Milenko Zablaćanski, Miroljub Turajlija, Vladan Savić, Ana Simić, Nebojša Babić, Maja Noveljić, Mina Lazarević i drugi. Glumci nisu krili zadovoljstvo što će igrati Pavićev komad, a poznati pisac je u intervjuu za 'Blic' rekao da, iako je komad višeslojan, reč je pre svega o nečemu što treba da nas nasmeje.

'Svadba u kupatilu' je vesela drama o ozbiljnim stvarima. Smestivši je u Bečkerek (Vojvodina) s početka prošlog veka, kada se Vojvodina prisajedinila Srbiji, niste li u komadu na primeru komičnog sudskog spora oko ukradenih čakšira oslikali (ne)sklad dva načina života?

- 'Svadba u kupatilu' je pre svega komedija, vesela igra s pevanjem i pucanjem što se kaže. Dakle, tu je da se nasmejemo, ali ako treba da se nasmejemo i sebi. To što je radnja smeštena u prve decenije prošloga veka, dakle udaljena vremenski od nas, to nam samo pomaže da stvari bistrije sagledamo. Uostalom, spor oko čakšira nije izmišljen: u vreme i na mestu koje je pomenuto, takav spor se stvarno vodio i sudski akti o njemu postoje. Jedan od junaka u momentu kada svi kliču stvaranju Jugoslavije, govori o negativnostima i daleksežnim posledicama tog istorijskog čina? Nameće se pitanje sudbine pojedinca koji se suprotstavlja istorijskom toku?

- Pojedinac koji je tada bio kritičan prema Jugoslaviji u nastanku, bio je pojedinac koji se suprotstavlja istorijskom toku. Danas svako dete zna da se Jugoslavija raspala i da se morala raspasti. Političke stranke koje se pominju u komadu (demokrate i radikali) postojali su i tada na našoj političkoj sceni i njihov odnos je bio tačno takav kako je u komediji opisano. Ipak, unutar ozbiljnog istorijskog trenutka smestili ste čak lascivnu ljubavnu priču i, da kažemo, zavrzlamu?

- Ljubavne priče nisu jače od političkih, ali su trajnije. U komadu ste suprotstavili mušku i žensku logiku?

- Pre svega i nadasve 'Svadba u kupatilu' je jedan komični komad koji pokazuje da logika žena i logika muškaraca nije ista. Jedna Srpkinja, jedna Mađarica, jedna Jevrejka nalaze se sa 'ženske strane komada'. Sudije, policajci, razni svet raznih narodnosti i zanimanja su sa druge, muške strane, ali su oni među sobom zavađeni, dok su žene zaista složne. Jedan lik, pesnik nije ni tamo ni ovamo. On se uopšte ne snalazi među polovima (on je dvopolac), ne snalazi se ni u sadašnjici, ali lepo vidi budućnost. Jedna žena - Ukrajinka još uvek se drži linije svoga muža i ispada smešna. Ostali su kula vavilonska Rumuna, Srba iz Vojvodine, Mađara, Crnogoraca, Slovaka, Šumadinaca, itd. Najzad, ali ne samo na kraju, tu su muzičari - Cigani. Oni su i sa jedne i sa druge strane ovog zavađenog sveta i oni zaključuju komediju ratom dve vrste muzike. Vojne i ljubavne. Na scenama u Evropi, pogotovo u Rusiji vaši komadi već godinama doživljavaju uspehe, a kod nas ih do sada (sem Pandurovog 'Hazarskog rečnika') nije bilo?

- Jedan pozorišni kritičar je napisao nedavno da će istorija srpskog pozorišta danas biti upamćena po tome što ovde nije igran Pavić. Ja mu se izvinjavam što ga ovde navodim, ali on je skoro odgovorio na vaše pitanje. Posle Francuske, SAD, Nemačke, Praga, posle Moskovskog hudožestvenog teatra Čehova, posle najvećeg pozorišta u Petrogradu, posle Pandura udruženoga sa 'Ateljeom 212' iz Beograda, sada se Pozorište na Terazijama odlučilo da igra jedan moj komad. Ja mu u tome želim uspeha. Ako se našoj publici dopadne moj komad, radovaću se. Ako ne, opet dobro.

Tatjana Nježić

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.