Stomatolozi „Mažestika” – tehnološki višak

Izvor: Politika, 21.Nov.2015, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stomatolozi „Mažestika” – tehnološki višak

Nacionalna služba za zapošljavanje treba da pronađe najpovoljniju opciju za svakog od 48 zubara i sestara, kažu u matičnom DZ „Stari grad”

Oko 750 stomatologa u Srbiji koji imaju status „neugovorenih”, odnosno oni kojima plate ne isplaćuje Republički fond za zdravstveno osiguranje, najverovatnije će biti proglašeno tehnološkim viškom i ostaće bez radnih mesta. Na taj način, a na osnovu kadrovskog plana Ministarstva zdravlja, biće stavljena tačka na rešavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << problema stomatologa.

Kakav će socijalni program biti ponuđen zubarima i stomatološkim sestrama i tehničarima još nije sasvim poznato jer se zaposlenima u ovoj službi nadležni još nisu obratili sa konkretnim planovima.

U najtežoj je situaciji „Mažestik”, jedina stomatološka poliklinika koja radi 24 sata, jer mu preti zatvaranje zbog toga što je 48 zubara i sestara proglašeno tehnološkim viškom. To je urađeno na osnovu odluke Upravnog odbora Doma zdravlja „Stari grad”, kome ova ustanova pripada.

– U toku su razgovori sa Nacionalnom službom za zapošljavanje da se pronađe najpovoljnija opcija za svakog od ovih ljudi. Oni će sigurno dobiti otpremnine. Jedna od opcija je da prostor i opremu u „Mažestiku” uzmu u zakup. Problem je što je prostor u vlasništvu grada pa smo zamolili gradske vlasti da nam izađu u susret i da naprave ustupak da možda besplatno oni koji to žele dobiju na korišćenje. Imamo nagoveštaj da će grad na to pristati. U našem domu zdravlja neće se ugasiti čitava stomatološka služba jer će se i dalje pružati usluge hitnim slučajevima, trudnicama i porodiljama, starijima od 65 godina, ljudima sa teškim hroničnim bolestima, deci... – pojašnjava dr Vesna Bernobić Popović, pomoćnik direktora za medicinska pitanja DZ „Stari grad”.

Zaposleni u „Mažestiku” napominju za naš list da ih još niko nije obavestio o ovoj odluci i da su očajni zbog toga što im preti opasnost da se nađu na ulici.

– Nama se još niko nije obratio. Najbolje bi bilo kada bi se donela odluka da naša ustanova „preraste” u zavod jer bismo jedino tako mogli da opstanemo i popravljamo zube građanima po povoljnim cenama. Verovatno bismo pristali i na mogućnost da možemo da zakupimo prostorije u poliklinici, ali tada sigurno ne bismo mogli da pružamo usluge po sadašnjim cenama – pojašnjavaju zaposleni u „Mažestiku”.

Otpremnine koje će dobiti stomatolozi i sestre neće biti dovoljne za započinjanje sopstvenog biznisa, naglašavaju stomatolozi, a u Sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije dodaju da nije u redu da im se nudi iznos manji od 200 evra po godini radnog staža.

– Očekivali smo da će vlada imati jednak odnos prema svim zaposlenim u zdravstvu, ali očigledno to nije slučaj u ovoj situaciji. Firme za koje je utvrđeno da su veliki gubitaši dobijaju po 200 evra po godini staža, a ovde se pominje da će svega 160 ili 170 evra biti izdvojeno za stomatologe. To je diskriminacija – dodaje dr Zoran Savić, predsednik ovog sindikata.

Obezbeđen novac za otpremnine

U Ministarstvu zdravlja objašnjavaju da je Vlada Srbije izdvojila 1,1 milijardu dinara za rešavanje problema stomatologa. Reč je o novcu koji je namenjen za isplatu zaostalih zarada, propisanih otpremnina i obračunatih taksa za dosadašnje sudske troškove za sve one stomatologe koji budu proglašeni tehnološkim viškom, odnosno za „neugovorene” stomatologe.  

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.