Izvor: B92, 01.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojković otvara kliniku u Leskovcu

Leskovac, Beograd -- Rešeni nesporazumi na relaciji Miodrag Stojković-Ministarstvo zdravlja.

Posle prikupljanja sve neophodne dokumentacije i opremanja, Ministarstvu zdravlja biće podnet zahtev za registraciju Specijalne bolnice za ginekologiju, ekologiju i vantelesnu oplodnju, čiji će direktor biti ginekolog, a Miodrag Stojković će sloviti za vlasnika te ustanove.

Kako pišu Večernje novosti, tako će biti stavljena tačka na nesporazum na relaciji tog naučnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Ministarstva zdravlja oko toga da li će Stojković otvoriti kliniku u Leskovcu, a razrešena je i dilema oko toga da li on, kao veterinar po osnovnom obrazovanju, može da otvori Specijalnu bolnicu za veštačku oplodnju.

Stojković veruje da je nesporazum bio teminološke prirode i nada se da će ostvariti dobru saradnju sa Etičkim komitetom, koji radi na pripremi Zakona o vantelesnoj oplodnji, i da će njegove sugestije u vezi s donošenjem fleksibilnijeg zakona, nalik onom u Velikoj Britaniji, biti prihvaćene i razmatrane.

"Verujem da će kroz uspešnu saradnju naših vrsnih stručnjaka na nivou cele Srbije biti oformljen tim koji će svojim naučno-istraživačkim radom biti konkurencija istraživačkim timovima širom sveta. Vraćam se u svoju zemlju zato što verujem i znam da ima dosta pametnih ljudi koji prepoznaju šta je dobro za sve nas", kaže on.

Stojković je prvi u svetu, na Univerzitetu u Njukaslu, pre dve godine klonirao ljudski embrion u terapeutske svrhe, a prošle nedelje u američkom časopisu Stem Cells objavljen je njegov rad o dobijanju živih matičnih ćelija iz mrtvih embrionalnih ćelija.

Svi ugledni svetski mediji u Evropi, Severnoj Americi i Aziji preneli su tu vest, a ime Leskovca, odnosno Srbije, našlo se na naučnoj mapi sveta. Stojković je do otkrića došao u laboratoriji u Njukaslu, ali ga pripisuje svom novom preduzeću, Sintocel, registrovanom u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.