Stare najčešće zlostavlja i zanemaruje neko iz porodice

Izvor: N1 televizija, 15.Jun.2016, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stare najčešće zlostavlja i zanemaruje neko iz porodice

Istraživanja referentnih institucija ukazuju da su stari izloženo nekom obliku zlostavljanja ili zanemarivanja najčešće u porodici, rekla je sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević povodom 15. juna, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starima.

Ona je ukazala da razlozi za takvo postupanje često proističu iz uverenja da su stariji opterećenje za društvo i da njihov doprinos nije dovoljno vredan ni za porodicu ni za zajednicu.

Prema njenim >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << rečima, Grad Beograd će razvojem socijalne infrastrukture, servisnih usluga, međusektorskom saradnjom institucija koje se bave zaštitom i unapređenjem položaja starih učiniti sve da se smanje posledice diskriminacije i socijalne marginalizacije starijih.

U Beogradu postoji 25 klubova za starija lica, kao i služba „Pomoć u kući”, koju čini 656 gerontodomaćica koje su pod direktnom nadležnošću grada, a za čiju delatnost je zadužen Sekretarijat za socijalnu zaštitu.

Vulin: Strategiju za borbu protiv nasilja nad starijima

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Srbije Aleksandar Vulin najavio je da će njegovo ministarstvo predložiti vladi da usvoji Strategiju za borbu protiv nasilja nad starijima.

"To će se naravno desiti nakon formiranja nove vlade", rekao je Vulin.

Poslednje istraživanje organizovani krajem 2015. godine pokazalo je da je 19,8 odsto starijih doživelo neki oblik zlostavljanja, da je 11 odsto doživelo nasilje, a 5,5 odsto višestruko zlostavljanje, kombinaciju više tipova zlostavljanja.

 On je rekao da je nasilje nad starijima veoma prisutno i to unutar same porodice.

"Podsetiću da je u prvih pet meseci ove godine, prema podacima MUP-a za nasilje u porodici prema osobama starijim od 65 godina prijavljeno 543 sugrađanina, od čega su 65 odsto žene", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, stariji ne prijavljuju nasilje jer ih je sramota da priznaju da to najčešće rade njihova deca.

Emila Spasojević iz kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti kazala je da država mora biti odlučna da nasilje nad starima bilo koje vrste prestane.

Kako je objasnila, starenje mora biti lepo i dostojanstveno, zbog čega se u rešavanje problema nasilja nad starima moraju uključiti svi - sudstvo, zdravstvo, tužilaštvo, koji moraju biti pre svega edukovani o toj pojavi.

"Moramo širiti pozitivnu sliku o starima. Slika da oni samo troše državne resurse primajući penziju mora da prestane", rekla je Spasojević.

Marija Raković iz Populacionog fonda Ujedinjenih nacija kazala je da su podaci o broju slučajeva nasilja uvek veći od zvaničnih, zbog čega postoji potreba da se nadležne institucije edukuju o problemu.

Kako je kazala, nasiljem se smatra i zanemarivanje, a toga mnogi nisu svesni, a trebalo bi da budu.

Skup je organizovao Crveni krst Srbije povodom 15. juna, Međunarodnog dana borbe protv nasilja nad starijim osobama, a kako bi ukazao da dve trećine država nema Strategiju za borbu protiv nasilja nad starijima.

Zlostavljanje starijih kao javno zdravstveni i socijalni problem koji ugrožava zdravlje starijih prepoznale su Ujedinjene nacije 19. decembra 2011. godine rezolucijom 66/127. Ovaj Dan u Srbiji se obeležava od 2007. godine.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.