Izvor: B92, 05.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štampa o H5N1 u Srbiji

Pošto su na više mesta pronađeni uginuli labudovi, čekaju se rezultati analiza. Srbija još ne zna da li je virus smrtonosan za ljude.

Novosti prenose doživljaje žitelja Malog Monoštora, koji su u karantinu. U tekstu se kaže kako su Monoštorci srećni jer se njihovo mesto proslavilo po ptičijem gripu. Analize uginulih ptica za sad nisu pokazale ništa.

Politika prenosi drugačiju verziju. Oni tvrde da su ptice, koje su nađene u četvrtak, zaražene blažom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << varijantom virusa. - Sve je pod kontrolom, ljudi ne treba da se plaše, ovaj virus ne predstavlja opasnost za njih, poguban je samo za ptice - za Politiku je izjavio Dejan Krnjajić.

U Monoštoru stalno živi oko 30 labudova, a ornitolozi procenjuju da se u Srbiji ne nalazi više od 250 labudova, koji su do sad jedini podlegali ptičijem gripu. Ornitolozi svakodnevno posmatraju ptice na više lokacija u Srbiji. Oni za Politiku upozoravaju da bilo kakvo bacanje ptičijeg otpada u vodu može da zarazi ptice.

Politika prenosi izjavu Aleksandra Tadića iz Udruženja za zaštitu divljih ptica. Tadić negira navode vlasti da je virus pronađen 2.3. On kaže da je virusa bilo i ranije, ali da krugovi koji zarađuju od lova nisu hteli to da objave, do kraja lovne sezone.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.