Izvor: B92, 24.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se kupuje novcem od droge

Beograd -- Srpskim tržištem droge vladaju dva narko-kartela, čije su vođe moć i uticaj stekle jakim pozicijama u inostranstvu, piše Blic.

Beogradski list piše da iza kupovine nekih velikih srpskih firmi, državnih zgrada i poslovnih objekata na najatraktivnijim lokacijama stoje kriminalci i njihova zarada stečena od prodaje droge. Jedan od tih klanova vezuje se za ime Andrije Draškovića. On je u Italiji optužen za međunarodni šverc droge.

Drugim kartelom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlada jedan od najvećih evropskih narko-bosova, nakadašnji saradnik Službe državne bezbednosti, koji se posle desetogodišnjeg odsustva vratio u Srbiju.

Blic navodi da udeo u trgovini drogom u Srbiji ima i nekoliko kriminalnih organizacija iz Crne Gore, i da je reč o grupama iz Bara, Berana i Podgorice.

"Posle razbijanja zemunskog klana, u igru su se vratili stari, jaki igrači, koji su do tada poslovali van zemlje i kojima je Srbija bila samo tranzit za pošiljke droge ka Zapadnoj Evropi", kaže izvor Blica.

"Razlog zbog kojeg sada drže domaću teritoriju nije toliko zarada koliko potreba da se zadrži kontrola nad Srbijom kao kanalom za šverc droge ka evropskim zemljama", kaže za Blic izvor iz vrha MUP-a.

"Srbija, u kojoj nema zakona o ispitivanju porekla imovine, idealna je zemlja za legalizovanje prljavo stečenog novca. Svaka takva kupovina obavljena je na ime drugih ljudi ili stranih firmi, sa kojima su u bliskim poslovnim odnosima. Kriminalci kupuju i poznate srpske kafane, u kojima se okuplja samo njihovo društvo", kaže izvor Blica.

Novac se ulaže i u kladionice, menjačnice, izgradnju nekretnina, a veliki upliv kriminalci imaju i u sportu, u kojem se okreće veliki novac od transfera igrača, piše list.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.