Izvor: Politika, 27.Avg.2011, 01:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski izuzetak

Srbija posle Miloševića nikada nije povela ozbiljnu raspravu o svom položaju i svojim ciljevima u posthladnoratovskom svetu

U engleskom i francuskom diplomatskom rečniku reč „izuzetak” (exception) koristi se da označi zemlje sa snažnom individualnošću na međunarodnoj sceni ili, jednostavno, čija politika se bitno razlikuje od većine.

Značenje „švajcarskog izuzetka” verovatno nije potrebno posebno objašnjavati. „Skandinavski izuzetak” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << čini grupa zemalja osobenih po svom socijalnom i političkom uređenju a, među njima, izdvaja se Norveška koja je uz Švajcarsku jedina zapadnoevropska zemlja koja je odlučila da ostane izvan Evropske unije.

Ovu privilegiju imala je i druga Jugoslavija, jedna od retkih evropskih zemalja koje su uspele da ostanu van blokovske podele i tada je „jugoslovenski izuzetak” bio oznaka za njenu specifičnu unutrašnju i spoljnu politiku.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju „Politike” od 27. avgusta

Predrag Simić

objavljeno: 27.08.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.