Srbija previše veruje Rusiji

Izvor: B92, 17.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija previše veruje Rusiji"

Moskva

Moskva, Beograd -- Andrej Pjontkovski, spoljnopolitički ekspert iz Moskve, kaže da Srbija previše veruje u veto Rusije.

Srbija se previše uzda u pomoć Rusije u rešavanju kosovskog pitanja i bilo bi pametno da se okrene razmatranju podele južne srpske pokrajine jer je za to ostalo vremena i prostora, kaže za Blic Andrej Pjontkovski, direktor Instituta za strateške studije u Moskvi.

On ističe da Rusija podržava Srbiju najavljujući da na Savetu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bezbednosti Ujedinjenih nacija neće prihvatiti rešenje koje nije prihvatila Srbija ali, kako smatra Pjontkovski, istovremeno zastupa i razmišlja i o svojim interesima jer bi nezavisno Kosovo omogućilo nezavisnost Abhazije, Severne Osetije, Pridnjestrovja i regije Nagorno-Karabah, što Rusija priželjkuje.

"Do poslednjeg trenutka neće biti moguće predvideti šta će Rusija učiniti, ali ne isključujem mogućnost da ipak odluči da zaštiti svoje interese", kaže za Blic Pjontkoviski, uz ocenu da Beograd previše veruje Moskvi.

Moskovski dnevnik Komersant objavio je juče stav da odbacivanjem plana Martija Ahtisarija srpsko-albanski pregovori u Beču gube svaki smisao, čime Srbija pokazuje da računa na ruski veto u SB UN.

"Izbegavajući borbu za promenu plana za Kosovo, Srbija faktički prenosi brigu o tome na Moskvu", piše Komersant uz ocenu da je sada jasno da je Beograd od početka sve svoje planove za Kosovo gradio računajući isključivo na vetu Rusije.

Kako veruje da će se Moskva okrenuti svojim interesima koji su u suprotnosti sa srpskim interesima u odnosu na Kosovo, Pjontkovski smatra da srpske vlasti u pregovorima treba da se usmere na zaštitu kosovskih Srba i zahtevaju podelu teritorije. On takođe veruje da srpski pregovarački tim treba ozbiljno da pokrene i brojna tehnička pitanja, posebno ona koja se odnose na podelu imovine.

S Pjontkovskim se po poslednjem pitanju slaže i Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, koji ističe da u predstojećim pregovorima Srbija treba da insistira na mnoštvu izmena u Ahtisarijevom predlogu koje se odnose na brojne nejasnoće vezane za decentralizaciju i ekonomska pitanja.

"Beograd mora da zatraži dvodomu Skupštinu Kosova i mogućnost vertikalnog udruživanja opština u zajednicu opština ili region pošto sadašnji Ahtisarijev plan predviđa samo horizontalno udruživanje", kaže Janjić.

On ističe da Srbija treba da insistira na podeli imovine i pre proglašenja statusa. Takođe, srpski pregovarački tim treba da insistira na garancijama za srpske kulturne institucije, medije, kao i da traži izbacivanje iz aneksa definisanja međunarodnog prisustva pošto to ne spada u Ahtisarijevu nadležnost.

"Osim zahteva za izmenu Ahtisarijevog predloga, Srbiji je potrebna diplomatska ofanziva i logistički timovi, kao i intenzivni kontakti s Kontakt grupom, generalnim sekretarom UN Ki Mun Banom, ali i Ahtisarijem", zaključio je Janjić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.