Izvor: B92, 08.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija-EU: Nedelja odluke

Brisel -- Evropska unija nije promenila stav kada je reč o uslovima nastavka pregovora Srbije i EU o priključenju.

Portparolka komesara EU za proširenje Kristina Nađ izjavila je da se stav Olija Rena nije promenio. "Pregovori sa Srbijom biće nastavljeni onda kada Beograd bude dostigao punu saradnju s Haškim tribunalom", izjavila je Kristina Nađ za Večernje novosti.

Ona je, komentarišući najave da će premijer Srbije Vojislav Koštunica tražiti nastavak pregovora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na sastanku s trojkom EU, odnosno predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom, Olijem Renom i ministrima spoljnih poslova Finske i Nemačke, 16. oktobra u Luksemburgu, rekla da je Ren već rekao da Evropska komisija ne želi da upravlja političkom scenom u Srbiji i da je svako povezivanje pitanja nastavka pregovora sa željom EU da utiče na političku situaciju u Srbiji bez osnova. "Nastavak pregovora je povezan samo sa ispunjavanjem obaveza prema Tribunalu, ništa više i ništa manje od toga", rekla je Kristina Nađ.

Majkl Li, generalni direktor Direkcije za proširenje EU, rekao je da EU ostaje dosledna u primeni svoje politike uslovljavanja prema svim zemljama Zapadnog Balkana, bez razlike. "I to je vrlo jasno od samog početka. Dakle, nema rezervnih planova za nastavak pregovora", kaže Li.

Više izvora lista u EU se saglasilo da postoje vrlo male šanse da dođe do obnove pregovora ako izveštaj glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte ne bude pozitivan ili ako Koštunica trojci ne predstavi konkretne rezultate u primeni Akcionog plana. Jedan od tih izvora izjavio je da je do EU stigla vest da Karla del Ponte nije registrovala napredak, u tehničkom smislu, u primeni Akcionog plana, ali i da je konstatovala da je Koštunica bio konstruktivniji i otvoreniji u razgovoru s njom nego ranije. "Međutim, to nije dovoljno, tim pre što Ren samo formalno donosi odluku, dok je ključ u rukama Saveta ministara, gde Velika Britanija, Holandija i skandinavske zemlje neće ni da čuju za nastavak pregovora koji bi bio suprotan izveštaju Tribunala", rekao je taj izvor.

"Zaključci o Srbiji biće sastavljeni u Luksemburgu, na sastanku ministara spoljnih poslova, 17. oktobra. Baziraće se na onom što će reći trojka posle sastanka s Koštunicom, 16. oktobra, i na izveštaju Karle del Ponte", dodaje isti izvor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.