Spomenar na vojničke dane

Izvor: Politika, 18.Sep.2012, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomenar na vojničke dane

Postavka „Uspomene iz vojske”, koju čini 120 fotografija, predstavlja sentimentalno putovanje kroz intimnu „uniformisanu istoriju” našeg naroda u dvadesetom veku

Fotografije iz vojske na kojima se mladić u uniformi, uokviren u srce ili venac stidljivo smeši, potpisane sa „Pozdrav iz Niša”, „Pozdrav iz Skoplja”, Pule, Zagreba... uspomene na četovanje iz 1928. godine na Belasici, na pevačko – sviračko društvo, lutrije organizovane u četi 1944... crno-bele >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uspomene iz vojskovanja, otrgnute su od zaborava i smeštene u Malu galeriju Doma vojske. Izložbom oko 120 fotografija, autor Zoran Živković, hteo je, kaže, da sa drugima podeli emocije koje pokreću „uniformisane” uspomene.

– Mnoge od ovih fotografija, zaboravljene i odbačene, našao sam na buvljacima. Nisam mogao da verujem da su te slike, koje su nekome toliko mnogo značile, jednostavno izgubile svaku vrednost. A pune su emocija i nostalgije. Onome ko je na njima i onome kome su slate, značile su sve. Skupljao sam ih i čuvao, do trenutka kada sam odlučio da treba i javnost da ih vidi – objašnjava Živković šta ga je nagnalo da postane kolekcionar i napravi postavku „Uspomene iz vojske”.

Motivi iz vojničkih dana na duhovit način oslikavaju vreme u kome su nastale slike, ponos vojnika na dane provedene u uniformi, ali i kreativnost lokalnih fotografa. One jesu slične. Svi koji su služili  JNA imaju sličnu uspomenu, ali one su ipak deo lične ili porodične istorije. Na njima su sačuvana lica, vedra i ponosna. Takvi vojnici na slikama, pamćeni su u mislima devojaka, majki, očeva i rodbine. One koji se nisu vratili domovima, niko nije zapamtio drukčije. Ostali su veseli, jaki i mladi. U uniformi.

Takve je želeo da ih prikaže i autor izložbe. Da ih, kako kaže, sačuva od zaborava i ne dozvoli da sve ono što ove fotografije predstavljaju, završi u kanti za smeće, da ih vetar nosi po vašarima.  

Kolekcija je već privukla pažnju prikazivanjem na ovogodišnjoj „Noći muzeja” u Domu vojske, pa je na zahtev posetilaca ponovo dostupna ljubiteljima starih fotografija.

O njoj su sinoć, osim autora, govorili potpukovnik Slavoljub Marković, direktor medija centra „Odbrana” i Miroslav Lazanski, novinar lista „Politika”. Postavka je posetiocima u Domu vojske dostupna do 27. septembra, a potom će, očekuje autor, proputovati Srbijom.

LJ. Perović

objavljeno: 18.09.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.