Skupština završila rad, sutra nastavak rasprave

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Apr.2018, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština završila rad, sutra nastavak rasprave

Skupština Srbije završila je rad oko 19.30 bez učešća dela opozicije a raspravu o izboru predsednika i članova Državne revizorske institucije i predlozima više finansijskih zakona imeđunarodnih ugovora poslanici će nastaviti sutra od 10 časova.

Poslanici Demokratske stranke, Narodne stranke, Nove stranke, nekoliko samostalnih poslanika i poslanički klub "Pokret za spas Srbije - Nova Srbija" napustili su današnje zasedanje u znak solidarnosti sa poslanikom Socijaldemokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << stranke Markom Đurišićem koga je predsednica Skupštine Maja Gojković udaljila sa sednice zbog ometanja rada parlamenta.

Prethodno je predsednica parlamenta izrekla Đurišiću tri opomene pošto je tokom glasanja o predloženim tačkama za dopunu dnevnog reda držao podignut Poslovnik o radu parlamenta i zahtevao da se utvrdi da li postoji kvorum za glasanje.

Đurišić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je sednica počela sa pola sata zakašnjenja jer nije bilo kvoruma za rad, da je želeo da ukaže na sumnju da su bez kvoruma ostali i tokom rada, odnosno glasanja, ali da mu to nije dozvoljeno već da su mu izrečene opomene, oduzeta reč, pa potom izrečena i mera udaljenja.

On je kazao i da nije tačno da je vređao predsednicu parlamenta Maju Gojković već da je samo tražio da se utvrdi kvorum, što mu je omogućeno kao šefu poslaničke grupe po Poslovniku.

Poslanici opozicionih stranaka koji su napustili današnju sednicu najavili su da će sutra opet ući u poslaničke klupe kako bi pokazali da "i dalje imaju snage za bitku".

Na dnevnom redu sednice je Predlog zakona o planskom sistemu Srbije, kao i predlozi izmena i dopuna zakona o deviznom poslovanju, o računovodstvu, o reviziji, o faktoringu, o igrama na sreću, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o porezu na dodatu vrednost i o akcizama, koje je podnela Vlada.

Poslanici će razmatrati i davanje garancije Srbije u korist Nemačke razvojne banke KfW, Frankfurt na Majni, po zaduženju Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije", Beograd za projekat obnovljive energije Kostolac – vetropark.

U popodnevnom delu sednice, ministar za rad zapošljavanje i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević obrazložio je poslanicima samo prvu tačku dnevnog reda - Predlog zakona o planskom sistemu Srbije, a ostale predložene finansijske zakone je samo pobrojao.

Đorđević je poslanike u Skupštini Srbije pozvao da podrže predložene zakone, jer kako je naveo doprinose da država i Vlada Srbije funkcionišu efikasnije i bolje.

On je rekao da se Predlog zakona o planskom sistemu Srbije donosi zbog potrebe da se uspostavi efikasan, transparentan, koordinisan i realističan sistem planiranja Srbije, koji pokriva sve ključne aspekte socijalne i ekonomske razvojne politike i potpomaže razvoju i rastu Srbije, autonomne pokrajine i lokalne samouprave.

Govoreći o izmenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović kazao je da država gubi na godišnjem nivou između 50 i 60 miliona evra zbog nelegalnog tržišta igara na sreću, posebno na internetu gde kako je rekao, nema nikakve kontrole.

"Problem je što smo ranije imali ljude u Upravi za igre na sreću koji su sarađivali sa ilegalnim priređivačima igara pa su im dojavljivali kada inspekcija treba da poseti neki objekat. Imali smo čak 50 odsto nelegalnog tržišta igara na sreću i zato smo gubili enormne svote novca i nažalost još uvek gubimo", kazao je Đukanović.

On je pozvao Vladu Srbije da razmotri ponovno uvođenje Uprave za igre na sreću.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Skupština završila rad, nastavak sutra

Izvor: Blic, 11.Apr.2018

Skupština Srbije završila je rad, a raspravu o setu finansijskih zakona nastaviće sutra.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.