Skupština razrešava, sud postavlja

Izvor: Politika, 31.Mar.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština razrešava, sud postavlja

Okružni sud u Kragujevcu poništio odluke Gradske skupštine, ali je obezbeđenje sprečilo Mirjanu Josimović da se vrati u direktorsku fotelju Apotekarske ustanove

Kragujevac – U „sukobu" dve vlasti, sudska je ovog puta odnela pobedu nad zakonodavnom. Ovako bi u najkraćem mogla da se prokomentariše, za mnoge iznenađujuća, presuda Okružnog suda u Kragujevcu, koji je juče poništio važnu odluku Gradske skupštine – o razrešenju i imenovanju direktora >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kragujevačke Apotekarske ustanove.

Ipak, pitanje je šta će od svega biti, pošto Mirjani Josimović, bivšoj i po odluci suda novoj direktorki, juče nije bilo dozvoljeno da sedne u direktorsku fotelju. U tome ju je sprečilo obezbeđenje sadašnjeg rukovodstva Apotekarske ustanove koje, kako saznajemo, traži da se o svemu ponovo izjasni „gubitnička strana" – lokalna skupština.

– Htela sam da upravu Apotekarske ustanove upoznam sa presudom Okružnog suda, koji me je, praktično, vratio na mesto direktora. U tome me je, međutim, sprečilo privatno obezbeđenje. Bilo je veoma neprijatno, a na mene su vikali i predsednik i član upravnog odbora. Zbog toga ću protiv odgovornih lica podneti krivične prijave – kaže Mirjana Josimović za „Politiku".

Okružni sud u Kragujevcu poništio je, naime, nekoliko odluka Gradske skupštine – odluku o neprihvatanju imenovanja Mirjane Josimović na mesto direktora Apotekarske ustanove, kao i rešenje kojim je na ovu funkciju, za v. d. direktora, izabrana Mirjana Protić. Po slovu zakona, presudom se, kako objašnjava Mirjana Josimović, stvari moraju vratiti u „prvobitno stanje".

Obezbeđenje je, inače, bilo revnosno u obavljanju posla, pošto ni novinarima nije omogućen pristup kancelarijama uprave Apotekarske ustanove. Zato je, osim nezvaničnog stava, prema kome sadašnje rukovodstvo traži da se o svemu ponovo izjasni Gradska skupština, juče bilo nemoguće dobiti bilo kakvu informaciju iz tabora „druge strane".

Slučaj je za naš list prokomentarisao Dobrica Milovanović, aktuelni predsednik Gradske skupštine, koji je i u vreme donošenja „spornih" odluka bio na istoj funkciji. Prema njegovim rečima, sve treba „potanko ispitati" i „predmet uputiti pravnicima na tumačenje". Ipak, napominje da „sud ne može postavljati direktore".

– Za postavljenje direktora ustanova nije nadležan nijedan sud. To može da rešava samo osnivač, a to je Gradska skupština. Ipak, nisam dovoljno upoznat sa slučajem i mislim da o svemu moraju biti konsultovani pravnici. U ovom trenutku ne znam kakva je tačno presuda Okružnog suda i šta u njoj stoji – naglašava Milovanović.

Mirjana Josimović, podsetimo, smenjena je 11. maja prošle godine, a novi direktor Mirjana Protić postavljena za v. d. direktora tek 13 dana kasnije, kada je za predlog gradonačelnika Kragujevca glasala većina odbornika u Gradskoj skupštini. Mirjana Josimović je još tada govorila da je odluka protivzakonita, a iz DS je najavljeno podnošenje krivičnih prijava protiv troje smenjenih direktora kragujevačkih zdravstvenih ustanova – Doma zdravlja, Službe hitne pomoći i Apotekarske ustanove. Problemi su nastali samo nekoliko meseci nakon što su ustanove sa republičkog nivoa prešle pod ingerenciju lokalne uprave.

Brane Kartalović

[objavljeno: 01/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.